“Dijital Dönüşüm Destekleri Bilgilendirme Toplantısı”nda Balıkesirli firmalara seslenen İnnovera Teknoloji A.Ş./ TÜBİTAK TÜSSİDE – DDX Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Danışmanı Bülent Yılmaz, maliyet ve iş gücünü azaltmak isteyen firmalara Dijital Dönüşümden önce Yalın Dönüşümü gerçekleştirmeleri tavsiyesinde bulundu. Yılmaz ayrıca “Yalın Dönüşüm” yapmayan firmaların direk dijital dönüşüm yapmaları halinde israf ve verimsizlikle karşılaşabileceklerini söyleyerek firmaları uyardı.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Balıkesir İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, KOSGEB Balıkesir İl Müdürlüğü, Balıkesir Sanayi Odası (BSO), Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM) işbirliği ile düzenlenen Dijital Dönüşüm Destekleri Bilgilendirme Toplantısı dün Balıkesir Sanayi Odası Toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya ev sahipliği yapan ve açılış konuşmasını gerçekleştiren Balıkesir Sanayi Odası Genel Sekreteri Engin Akyüz, oda olarak Kasım ayında dolu dolu desteklerin anlatıldığı bir ay olarak planladıklarını söyledi. Akyüz; “Piyasanın yoğun olduğu bu dönemde firmalar yapılacak desteklerin ne kadar önemli olduğunu farkındayız. Bugün burada dijital dönüşüm desteklerinden bahsedeceğiz. Kıymetli misafir ve konuklarımız var, katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
DİJİTALLEŞEREK ŞİRKETLERİN
YAŞAM BİCİMİNİ DEĞİŞTİRİYORUZ
Daha sonra konuşan İnnovera Teknoloji A.Ş./ TÜBİTAK TÜSSİDE – DDX Dijital Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Danışmanı Bülent Yılmaz; dijital dönüşüm hakkında slayt eşliğinde bir sunum yaparak kendisini dinleyenlere tecrübelerini aktardı.
Bir dönüşüm sürecinde sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, yalın dönüşüm ve kültürel dönüşüm olgularının birbirlerinin paydaşı olduğunu söyleyen Yılmaz, dijital dönüşüm düşünen firmalara maliyet ve iş gücü azaltmak amacıyla önce yalın dönüşüm yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dijital dönüşüm aslında teknolojinin getirdiği yeni imkanlarla iş sürecinin yeniden tanımlanma süreci. Aslında biz bunu yaparak şirketlerimizin yaşam biçimini değiştiriyoruz. Alışıla gelmiş yöntemler, iş modellerimiz var bunların tamamı dijital teknolojilerin sunduğu imkanlarla yeniden tarifleme sürecidir aslında dijital dönüşüm.
Birde “Yalın Dönüşüm” var. Aslında dijitalleşmeden önce yalınlaşmak lazım. Bunu hep söylüyoruz. Sebebi de şu; sistemlerimizi karmaşıkta dijitalleştirebiliriz, yalında dijitalleştirebiliriz. Yalın felsefesi aslında verimlilik odaklı israfı azaltan bizim iş yapma metotlarımızı yeniden ele almayı sağlayan yatırım gerektirmeyen davranış değişiklikleri aslında. Bu nedenle dijitalleşmenin önünde yalınlaşmak dijitalleşmeyi iyileştirir ve kolaylaştırır hatta verimi arttırır.
Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yasal regülasyonlarla hayatımıza girdi, oysa dijital, yalın ve kültürel dönüşüm biraz daha biraz daha içsel dönüşüm. Burada yasal bir dönüşüm yok. Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün sağlıklı yürüyebilmesi için dijital alt yapıları kullanmamız gerekiyor” dedi.
“DİJİTALLEŞME HAZIR
KUTUDA BİR ŞEY DEĞİL”
Dijital dönüşümü süreci hakkında da bilgi veren Bülent Yılmaz; “Dijitalleşme hazır kutuda bir şey değil. Alıp şirketinize giydirdiğiniz zaman dijitalleşeceğiniz bir süreç değil. Yıllar alabilir, zaman, kaynak, para, insan kaynağı her şeyden önce yatırımcının sabrı gerekir. Burada fiziksel ölçüleri olan bir makine almıyorsunuz. Dijitalleşme bir süreç iki yıl bile sürebilir. Rakamlarla ölçemeyebilir sezgisel olarak bir şeylerin iyileştiğini kötüleştiğini anlarsınız. Dolaysıyla buna bu şekilde bakmakta fayda var. Beklentileri de sabrı da bu çerçeve içinde tutmak lazım. Şirkete özel dijitalleşme olmalı. Bir robot firmanın dijitalleşmesi başka bir firmaya sayda sağlamayabilir. Bu sebeple projelerin firmaya özel olması gerekir. Aynı sektörde olsanız bile dinamikleriniz farklı, müşteri, tedarikçileri hatta personelleri bile farklı dolayısıyla projelerin dizaynı firmaya özel olmalı” dedi.
Programın ikinci oturumunda ise KOSGEB Balıkesir Müdürü Uğur Şeker, Balıkesir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Pelin Tekol, TEB Kobi Bankacılığı Pazarlama ve Geliştirme Direktörü Atilla Dermen ve OSTİM OSB Dijital Dönüşüm Ofisi Koordinatörü Çağlar Öngüler dijital dönüşüme yönelik destekler hakkında sunumlar eşliğinde bilgiler paylaştılar.
HABER: İLKAN TOPRAK
Yorum yapın