Demiryol İş Sendikası'na bağlı işçiler, Balıkesir'de ücret dengesizliği ve adaletsiz vergi sistemine karşı iş bırakma ve oturma eylemi gerçekleştirdi. İşçiler, ekonomik krizin bedelini ödemeyeceklerini vurguladı.

 

Demiryol İş Sendikası’na bağlı işçiler, Balıkesir Gar Müdürlüğü önünde hayat pahalılığı, ücret dengesizliği ve adaletsiz vergi sistemine dikkat çekmek amacıyla 1 saatlik iş bırakma ve oturma eylemi gerçekleştirdi. TCDD’ye bağlı Gökköy Araç Bakım Müdürlüğü ve Balıkesir Gar Müdürlüğü çalışanları, bu sabah iş bırakarak taleplerini bir basın açıklaması ile duyurdu.

İşçiler adına açıklamayı, Demiryol İş Sendikası Balıkesir Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Erdinç Budak yaptı. Budak, işçilerin yaşadığı ekonomik zorlukların dayanılmaz bir noktaya geldiğini belirterek, “Sıkıntılarımız artarak devam ediyor. Geçim sıkıntısı sadece işçilerin değil, toplumun büyük bir kesiminin yaşam şartlarını ağırlaştırıyor. Artık sabrımız kalmadı, ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz” dedi.

Budak, geçtiğimiz aylarda 81 ilde yapılan basın açıklamaları ve çeşitli mitinglerle seslerini duyurmak istediklerini ancak bir sonuç alamadıklarını ifade etti. “Diyalog kapılarını açık tuttuk, sağduyulu olmaya çalıştık, ancak sonuç alamadık. Bundan sonra meydanlarda yüzbinlerce işçi ile sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” dedi.

 

"VERGİ SİSTEMİNDE ADALET ŞART"

Açıklamanın devamında Budak, adaletsiz vergi sistemine dikkat çekti. İşçilerin 12 ay çalıştığını fakat 2,5 aylık maaşlarını vergi olarak ödemek zorunda kaldığını vurguladı. Budak, "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. Vergi sistemi yeniden düzenlenmeli ve işçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir" şeklinde konuştu. Ayrıca, sosyal amaçlı işçi ödemelerinden vergi kesintisinin yapılmaması gerektiğini belirtti.

Budak, sendikalı işçi ile örgütsüz işçi, memur ile işçi ve kayıt dışı çalışanların karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını, işçilerin bu baskılara boyun eğmeyeceğini söyledi. Ayrıca, kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) ve taşeron işçilikte adalet sağlanana kadar mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

 

HABER: BUSE ASLAN