Ulusal Süt Konseyi, litresi 14,65 TL olan çiğ süt tavsiye fiyatını, 1 Ocak 2025’ten itibaren yüzde 17 artırarak 17,15 TL olarak belirledi. Balıkesir bölgesindeki üreticinin eline ise soğutma bedeli kesintisi sebebiyle 16,40 TL geçecek. Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (BDSYB) Başkanı Hasan Çetin, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 17,15 TL’nin net fiyat olduğunu hatırlatarak sanayicinin, nakliye ve soğutma bedeli altında üreticiden kesinti yapmasının yanlış olduğunu söyledi.
Ulusal Süt Konseyi, web sitesinden yaptığı duyuru ile 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle uyulması gereken çiğ süt fiyatını kamu oyuna duyurdu.
Duyuruda yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 17,15 TL olarak belirlenmesine oy çokluğu ile karar verildiği bildirildi.
Duyuruda ayrıca , "Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 25 Kuruş fark uygulanacaktır" denildi.
"NEFES ALDIRSA DA YETERLİ DEĞİL"
Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (BDSYB) Başkanı Hasan Çetin, açıklanan fiyatın üreticiyi rahatlatacağını fakat yereli olmadığını söyledi. Çetin, ayrıca sanayicilerin açıklana 17,15 TL’den açıklanan nakliye ve soğutma bedeli kestiğini bunu doğru olmadığını çünkü Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı rakamın net alış rakamı olarak açıklandığını ifade etti.
Üreticinin parayı ise 45 gün sonra aldığını da hatırlatan Başkan Çetin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sanayicilerle görüşmelerimiz sürüyor. Açıklanan fiyatın üreticinin eline geçmesi için toplama maliyetlerinin karşılanmasını istedik. Ancak sanayiciler, nakliye ve soğutma bedelini de bu fiyattan düşerek üreticinin sırtına yükledi. Oysa Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı rakam net fiyat.
Yine de kesinti olursa Balıkesir başta olmak üzere Bursa ve Çanakkale'deki üreticinin eline 16,40 TL geçmesini bekliyoruz. Sütünü kendi soğuta bilen üreticiler 17,15 TL alacaktır. Oysa soğutucusu bulunana bile bu rakamın üstünde ödeme yapılması gerekiyor” dedi.
"NAKLİYE VE SOĞUTMA MALİYETİ
ÜRETİCİYE YÜKLENMESİ YANLIŞ”
Çetin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın, üreticinin eline 17,15 TL geçmesi konusunda ısrarcı olduğuna dikkat çekerek; “Litrede 1,35 TL nakliye ve soğutma bedeli düşünce üreticinin eline 16,40 TL'ye düşüyor. Yeni yılla birlikte yem, elektrik, personel yani aklınıza gelebilecek tüm girdi maliyetleri zamlanacak. Sanayiciler ise maliyetlerin yükünü çiftçinin omzuna bırakıyor. Ayrıca üretici döktüğü sütün parasını 45 gün sonra ancak alabiliyor. Sırf bu yüzden bile nakliye ve soğutma bedelleri üreticiden kesilmemeli” dedi.
SOĞUTMA BEDELİ ARTABİLİR
Üreticiye bir kötü haberde soğutma bedeninin artacağı konusundaki iddialar. Süt 13 lirayken soğutma ve nakliye bedelleri bazı bölgelerde 1 buçuk liraydı. Girdi maliyetlerinin yüksekliğini mazeret gösteren sanayicilerin soğutma ve nakliye bedelini yine bazı bölgelerde 2 lira olmasını istediği öğrenildi.
HABER: İLKAN TOPRAK
Yorum yapın