BASİAD, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) hazırladığı "İşlerin Geleceği" Raporu’nun bulguları doğrultusunda Balıkesir’in iş gücü ve eğitim sistemindeki ihtiyaçları değerlendiren bir toplantı düzenledi. BASİAD Başkanı Selçuk Savaş toplantıda, önümüzdeki beş yıl içinde küresel iş gücü dönüşümünde teknolojik gelişmelerin belirleyici olacağını açıkladı.

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği; Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) iki yılda bir hazırlanan İşlerin Geleceği Raporu’nun bulguları üzerinden Balıkesir’in yetkin insan kaynağı konusunu değerlendirmek üzere 14 Nisan 2025 günü bir toplantı yaptı. Toplantının açılış konuşmasını BASİAD Başkanı Selçuk Savaş yaptı.

BASİAD Başkanı Selçuk Savaş, İşlerin Geleceği Raporu’na göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde mevcut işlerin yüzde 22'sinden fazlasının değişmesinin beklendiğini söyledi. Bununla birlikte, yine rapora göre, yetkinlik açığı sorununun dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde ve Balıkesir’de de aciliyet arz ettiğinden bahseden BASİAD Başkanı Savaş: “Bu sorunla mücadelede, eğitim sisteminin bilim, inovasyon ve beceri odaklı hale getirilmesi, eğitimin her kademesinde kalitenin ve kapsayıcılığın artırılması önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

WEF İşlerin Geleceği 2025 Raporu'nda önümüzdeki beş yılda küresel işgücü dönüşümünde belirleyici olacak faktörleri sıralayan Savaş, bunların: teknolojik gelişmeler, yeşil dönüşüm, ekonomik dalgalanmalar, jeoekonomik değişimler ve demografik dönüşümler, olduğunu söyledi.

BASİAD Başkanı Selçuk Savaş, rapora göre 2030 yılına kadar küresel çapta yaklaşık 170 milyon yeni iş yaratılması ve yaklaşık 92 milyon işin yerini ise yenisinin almasının beklendiğini dile getirdi. Açıklamalarının devamında konuşan Selçuk Savaş, küresel olarak en hızlı yükselen meslekler arasında büyük veri uzmanlığı, fintek mühendisliği, yapay zeka ve makine öğrenmesi uzmanlığı, yazılım ve uygulama geliştiriciliği bulunduğundan bahsetti.

Öte yandan WEF Raporunda Türkiye için öne çıkan bulgular şu şekilde:

Dijital erişimin yaygınlaşması, 2025-2030 dönemi boyunca işgücü piyasasını dönüştürecek temel faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye'de en fazla talep görecek meslekler arasında Robotik Mühendisleri, Yenilenebilir Enerji Mühendisleri ile Otonom ve Elektrikli Araç Uzmanları bulunuyor. İşverenler Türkiye’de iş başında kullanılan becerilerin yüzde 44’ünün 2030’a kadar değişime uğrayacağını öngörüyor (Küresel ortalama yüzde 39). Yapay zeka ve büyük veri, teknolojik okuryazarlık, ağlar ve siber güvenlik en hızlı büyüyen beceriler olarak öne çıkarken; çok dilliliğin öneminin küresel ortalamanın üzerinde artması bekleniyor.

Toplantı sonunda değerlendirmelerde bulunan BASİAD Başkanı Selçuk Savaş; önümüzdeki dönemde üyelerden gelen geri dönüşler ve BASİAD Yönetim Kurulunun Değerlendirmeleri doğrultusunda proje çalışmalarını; Balıkesir iş gücü piyasasının desteklenmesi maksadı ile “İşlerin Geleceği” konusuna odaklanacağını söyledi.

 

HABER: BUSE ASLAN