BASİAD Başkanı Selçuk Savaş; SGK tarafından yayınlanan verilerle ilgili yaptığı açıklamada Balıkesir’de inşaat dışındaki sektörlerde sigortalı çalışan sayısının azaldığını söyledi. Savaş, yıllık yüzde 1,8 oranında sigortalı istihdam kaybı olduğuna vurgu yaptı.

Balıkesir’de ve Türkiye’de istihdam piyasasındaki gelişmeleri değerlendiren BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Savaş, konu ile ilgili açıklama yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SG) verileri ışığında 2023 yılı Mart ayı itibari ile Balıkesir’de 216 bin 397 olan sigortalı çalışan sayısının 2024 yılı Mart ayına gelindiğinde 3 bin 918 istihdam kaybı ile 212 bin 479 sigortalı çalışan olarak gerçekleştiğini ve yıllık olarak yüzde 1,8’lik sigortalı istihdam kaybı olduğunu söyledi.

Başkan Selçuk Savaş: “Balıkesir çalışma hayatındaki gelişmeleri takip edebilmek amacıyla istihdam verilerini takip ediyoruz. İçinde bulunduğumuz yıl itibari ile inşaat sektöründe güçlü istihdam görünümü korurken; inşaat dışındaki ana sektörlerde istihdam, daralma eğiliminde.

2023 Mart ayından, 2024 Mart ayına geldiğimizde Balıkesir sigortalı çalışan sayısının yüzde 1,8’ine denk gelen ve 3 bin 918 kişiden oluşan bir istihdam kaybı söz konusu. Bu kayıpta geçen yıl yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin etkili olduğunu ön görüyoruz. Takip edemediğimiz ve oranlar olarak önemli boyutlara ulaşan kayıt dışı göçmen istihdamının da etkili olmasını ön görüyoruz. EYT düzenlemesi dolayısıyla emek yoğun sanayi tesislerimiz yetişmiş teknik eleman kaybı yaşadılar. Bu durum Balıkesir üretiminde olumsuz bir durumu ortaya çıkarmıştır” dedi.

HABER: BUSE ASLAN