ATOLAB, “Ayvalık Zeytinyağı”nı tespit ederek sahte ürünlerin önüne geçiyor ve uluslararası rekabetçiliği artırıyor.

Ayvalık Ticaret Odası tarafından 2012 yılında kurulan ATOLAB, Türkiye'de zeytinyağı duyusal analizi üzerine akredite olan dört laboratuvardan biri olarak, coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınan “Ayvalık Zeytinyağı”nı tespit ediyor. Bu uygulama, sahte zeytinyağının önüne geçerken, “Ayvalık Zeytinyağı”nın uluslararası rekabetçiliğini artırıyor.

ATOLAB, ulusal ve uluslararası standartlara uygun yöntemler kullanarak, uzman tadımcılarla birlikte “Ayvalık Zeytinyağı” coğrafi işaret analizlerini gerçekleştirmekte. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Ayvalık bölgesi; doğusunda Madra Dağları, batısında Ege Denizi, güneyinde İzmir İl Hududu olan Madra Çayı, kuzeyinde Gömeç ilçesi ile çevrili alandır. ‘Ayvalık Zeytinyağı’ menşe adı, belirlenen coğrafi sınırlar içerisinde yetişen Ayvalık çeşidi zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarına verilen coğrafi işarettir” dedi.

Uçar, ATOLAB aracılığıyla markaların “Ayvalık Zeytinyağı” tescilini alabilmeleri için gerekli analizlerin yapıldığını belirtti. Ayrıca, zeytinyağı alacak kişilere paketlerin üzerinde ATOLAB hologramının bulunmasına dikkat etmeleri önerildi.

MARKALAŞMANIN ÖNEMİ VURGULANDI

Zeytinyağında markalaşmanın önemine de değinen Uçar, Türk zeytinyağı sektöründe dökme satışların yaygın olduğunu ve markalaşma konusunda ciddi eksiklikler bulunduğunu ifade etti. Uçar, “Marka yaratamazsanız, katma değer yaratamazsınız. Yerel firmaların desteklenmesi ve uluslararası pazara taşınması için sektörel desteklerin verilmesi gerekmektedir” dedi.

Ayrıca, ambalajlı ürünlerin katma değer yaratması açısından teşvik edilmesi gerektiğini ve Türk zeytinyağının ambalajlı ihracatının artırılması için tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Uçar, yerel firma ortaklıklarının kurulmasının da piyasa kolaylıkları sağlayacağını sözlerine ekledi.

HABER: HABER MERKEZİ