Pandemiyle birlikte yükselişe geçen, enflasyonla birlikte zirve yapan konut kiraları bir türlü gerilemiyor. Asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğu bu dönemde Balıkesir’de “idare eder” denilen evler için 15 bin TL, eşyalı 1+1 daireler ise 20 TL kira isteniyor.

Balıkesir’deki yüksek konut kiralarından hem vatandaş hem emlakçılar dertli. Vatandaş yüksek kiralar nedeniyle istediği evi bulamazken emlakçılar yüksek fiyatlar nedeniyle hem konut satışında hem de kiralanan ev sirkülasyonun azalması sebebiyle iş yapamamaktan dertli.

Balıkesir’de artan kira fiyatlarını değerlendiren Yılmaz Emlak Sahibi İsmail Yılmaz; asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğu yerde, kiraların 15 bin lira olmasının doğru olmadığını söyledi.

Balıkesir’in yüksek kira konusunda Türkiye’de ilk sıralara yerleştiğini söyleyen ve bunun başlıca sebebinin inşaat sektörünün yavaşlaması olduğunu ifade eden İsmail Yılmaz; aç gözlü ve fırsatçılarında piyasayı yükselttiğini iddia etti. Yılmaz: “Bir evin kirası 5 bin lirayken 15 bin lira olmasının da doğru olmadığını düşünüyorum. Ekonomiyi canlandıran da batıran da insanlardır. Bunu hiçbir zaman için unutmayalım. Ekonominin kötü gidişatının sebebi de bu insanlardır. Mazota zam geliyor kira artıyor. Ev mazot mu yakıyor? Maalesef durum bundan ibaret” dedi.

“ASGARİ ÜCRETLİ NASIL KİRAYA ÇIKSIN”

Asgari ücretli bir bireyin kiraya çıkmak istediğinde, maaşı kadar kira ödeyeceğini dile getiren ve bunun mantık dışı olduğunu savunan Yılmaz: “1+1 ev aslında 2 kişinin kalamayacağı genişlikte bir ev. Bu evlerde genelde öğrenci, memur ve bekar insanlar kalıyor. Bu evlerin de kiraları eşyalıysa 15 bin lira civarında değişiyor. 8-10 bin liraya son aylarda ben kiraya çıktım diyeni de pek görmedim. Asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğu bu dönemde de bu kira fiyatlarının ciddi derecede yüksek olduğunu düşünüyorum. Ailelerin genelde tercih ettiği 2+1 evlerde ise 30 yıllık dairelere bile 14-15 bin lira para isteniyor. Sıfır evlerde ise zemin kata bile 20 bin lira isteniyor. Evin içi fena değil ancak 20 bin lira da afaki bir rakam. 17 bin 2 lira kazanan asgari ücretli bu evi nasıl tutacak, nasıl geçinecek. İnsan bu evi dahi tutamayacak. Kira konusunda Balıkesir, Türkiye genelinde ilk sıralara girebilir diye düşünüyorum. Şuan ki yapılaşma da yeterli değil. Balıkesir’de de ev sıkıntısı uzun yıllardır hep var” diyerek sözlerini noktaladı.

HABER: BUSE ASLAN