Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker son yıllarda üreticinin fazla verim almak adına tercih ettiği kabak aşılı karpuzların tadının Balıkesir tüketicisinin damak tadına uymadığını söyledi.

Mevsim yaz olunca kabak aşılı karpuz yine gündemde. Genelde güney bölgelerde yetiştirilen kabak aşılı karpuz hem üreticiyi hem tüketiciyi ikiye böldü. Kimi üretici artan verimi ve hastalıklar dayanıklı olduğu gerekçesiyle kabak aşılı karpuzu tercih ederken kimisi kabak kokusu olduğu gerekçesiyle aşılamanın yanlış olduğunu savunuyor.

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, kabak aşılı karpuzla ilgili aşılama yöntemi hakkında bilgi verdi. Bölgemizde fazla olmayan genelde zincir marketlerin raflarında bulunan kabak aşılı karpuz hakkında konuşan Diker; “Aşılama yöntemi ile ayrı tüplerde kabak ve karpuz tohumları çimlenmeye bırakılır. Sonrasında çimlenen fidelerin her ikisi de belli bir açı ile kesilir. Aynı açılar ile kabak kökünün sapına, karpuz üst fidesinin üst kısmı ile birbirine birleştirilir ve aşılama klipsleri ile tutturularak yetiştirilmeye bırakılır.

Genellikle bu işlemi, tohumdan fide üreten işletmeler yapar ve ekim yapacak olan karpuz üreticilerine dağıtılır. Burada ki amaç kabağa aşılı karpuzun kök yapısı çok daha güçlü olduğu için hastalıklara daha dayanaklı ve gelişmesi kuvvetli olur ve erken hasat yapmak için, kilo olarak daha ağır çektiği için dekardan daha fazla verim almak için, ülkemizde kabağa karpuz aşısı işlemi maalesef çok fazla yapılıyor.

Ancak böyle bir karpuzun sapı kalın göbeği derin olur. Karpuzun içinde damarları olur. Bizler böyle damarlı, lifli, lezzetsiz ve tatsız hatta kabak kokusu olan bu karpuzlar bizim damak zevkimize uygun değildir.

Genellikle kabağa aşılı karpuzlar bölgemize güney bölgelerinden gelir. Bunları da daha çok bölgede bulunan zincir marketler alır getirir ve reyonlarına koyarlar. Çünkü onlar için alırken ucuz almak ve kâr marjını yüksek tutmak prensipleridir. Bu tür karpuz fidelerini eken üreticilerde ürünün ucuza gideceğini bildiğinden dekardan daha fazla verim alarak para kazanmaya çalışırlar. Onun için herkes kendi hesabı içinde olduğundan kimse tüketiciyi düşünmez.

Sonuç olarak bu tür karpuzların ekimi bizim bölgemizde pek olmaz. Bizim topraklarımız da karpuz çekirdeğinden karpuz üretilir.  Çekirdekten üretilen bizim yöre karpuzun göbeği yuvarlak, sapı ince, kokulu ve çok lezzetlidir” dedi.

 

HABER: SERMİN ASLAN