Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması toplantısında, üniversiteler arası iş birliği ve bilimsel bilginin toplumla daha geniş bir şekilde paylaşılmasına yönelik projeler ele alındı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi Ofisi’nin üniversitelere tanıtılması ve üniversitelere Bilim İletişimi Ofislerinin kurulması için yürütülecek çalışmaların değerlendirildiği Bilim İletişimi Ofisi Üniversiteler Buluşması toplantısı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.
YÖK 15 Temmuz Milli İrade Salonunda düzenlenen ve YÖK Yürütme Kurulu üyelerinin yanı sıra tüm üniversitelerden temsilcilerin yer aldığı toplantıya Balıkesir Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl ve Basın ve Halkla İlişkiler Birimi Sorumlusu Öğr. Gör. Dr. Enbiya Özkan katıldı.
Toplantıda Yükseköğretim Kurulu Bilim İletişimi Ofisi’nin tanıtımı gerçekleştirilirken, üniversitelerde Bilim İletişimi Ofislerinin kurulması için yürütülecek çalışmalar değerlendirildi. Toplantıda ayrıca Nisan ayında Bilim İletişimi Ofisinin tanıtım projesi olarak tüm şehirlerdeki üniversitelerde aynı gün yapılacak olan “BİLİM KAFE” etkinliği anlatılarak koordinasyonu planlandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde üretilen bilimin yüksek ve güçlü bir sesle hem Türk kamuoyuna hem de dünyaya duyurma amacıyla Yükseköğretim Kurulu bünyesinde Bilim İletişimi Ofisi kurulduğunu duyurdu. Özvar, bilimsel bilginin sadece kampüslerde, sınıflarda, laboratuvarlarda, akademik dergilerde veya konferans salonlarında kalmaması gerektiğine inandıklarını söyledi.
Bilimin, toplumları ileriye taşıyan en büyük güç olduğunu ve bu gücü toplumla paylaşmanın kendilerinin en büyük sorumluluğu olduğunu söyleyen YÖK Başkanı Özvar, bilim iletişimi, bilimsel bilginin yalnızca üniversiteler ve araştırma merkezleri gibi akademik ortamlarda kalmamasını, toplumun geniş kesimlerine ulaşmasını sağlayan kritik bir köprü olduğunun altını çizdi.
“BİLİM İNSANLARIMIZIN ARAŞTIRMALARINI DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞTIRACAĞIZ”
Bilim İletişimi Ofisinin temel hedefinin üniversitelerin yürüttüğü bilim iletişimi faaliyetlerini desteklemek ve bilim insanlarının araştırmalarını daha geniş kitlelere ulaştırmak olduğunu vurgulayan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar; “Bilim İletişimi Ofisi, bilim insanları ile medya profesyonelleri, politika yapıcılar ve toplum arasındaki etkileşimi artırarak, bilginin daha erişilebilir ve anlaşılır hale gelmesine katkı sağlayacaktır” dedi.
ULUSLARARASILAŞMA STRATEJİSİNE KATKI SUNACAK
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, tüm üniversitelerde oluşturulacak Bilim İletişimi Ofislerinin uluslararasılaşma stratejisine önemli katkılar sunacağına işaret ederek, bilim iletişimi yalnızca bilginin aktarımı değil aynı zamanda ülkemizin küresel bilim ve teknoloji ekosistemindeki konumunu güçlendiren stratejik bir araç olduğundan bahsetti.
“BİLİM VATAN’IN SINIRLARI DÜNYANIN HER YERİNDEKİ
TÜRK BİLİM İNSANLARININ ÇALIŞMALARIYLA ÇİZİLECEK”
Özvar, Türkiyenin bilimsel ve teknolojik gelişmelere verdiği önemi vurgulamak, bilim insanlarının uluslararası platformlarda daha görünür olmasını sağlamak amacıyla Bilim İletişimi Ofisi bünyesinde de yeni projeler geliştirdiklerini belirtti. Açıklamalarının devamında konuşan YÖK Başkanı Özvar; “Bunlardan ilki Türkiye’deki ve dünyadaki Türk bilim insanlarını bir araya getirecek bir platformdur. Türk Bilim İnsanlarının envanterinin yer alacağı, adına Bilim Vatan dediğimiz bu büyük iş birliği ile dünyadaki Türk Bilim insanları güç birliği yapma ve birlikte çalışma imkanı bulacaklar. Bilim Vatan’ın sınırları dünyanın her yerindeki Türk Bilim insanlarının çalışmalarıyla çizilecek. Bilim ile vatanın sınırlarını büyütmeye, gücünü arttırmaya hazırız. Bu büyük güç birliğinde bilim insanlarımız uzmanlık alanlarına göre birbirlerine daha rahat ulaşabilecek, akademik iş birlikleri geliştirebilecek, proje çağrılarına katılabilecek ve fon olanaklarından haberdar olabileceklerdir.
Dünyanın dört bir köşesinde eğitimlerini sürdüren doktora öğrencilerimizi de dahil edeceğimiz bu platform sayesinde, genç araştırmacılar kıdemli bilim insanlarıyla doğrudan iletişim kurarak akademik mentörlük ve rehberlik alabileceklerdir. Böylece, Türkiye’nin bilimsel ekosistemi daha güçlü, sürdürülebilir ve küresel ölçekte daha etkili bir hale gelecektir” dedi.
“BİLİM, TOPLUMLARIN SIĞINDIĞI GÜVENLİ BİR LİMAN İŞLEVİ GÖRMÜŞTÜR”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, tarih boyunca bilim insanlarının yalnızca bilimi geliştiren kişiler olmadığını aynı zamanda kriz dönemlerinde insanlığın en büyük umut kaynağı olduğunu vurguladı.
Savaş zamanlarında, ekonomik krizlerde, pandemilerde ve doğal afetlerde bilimin ışığı her zaman yolumuzu aydınlattığını söyleyen Özvar; bilimin, toplumların sığındığı güvenli bir liman işlevi gördüğünü ve bilim insanlarının en zor koşullarda bile aynı masa etrafında bir araya gelerek sorunlara çözümler araklarını söyledi.
“BİLİM KAFE ETKİNLİKLERİ DÜZENLENECEK”
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, önümüzdeki dönemde üniversitelerin gerçekleştirdikleri bilimsel, kültürel ve sosyal çalışmaları daha fazla kamuoyu ile paylaşmalarını teşvik edeceklerini söyledi. Özvar; “Bilim insanlarımızın topluma daha yakın olmalarını sağlamak adına, halkın bilime doğrudan erişimini kolaylaştıracak projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda, dünyada ‘Bilim Kafe’ olarak bilinen ve etkin bir bilim iletişimi yöntemi olan halka açık seminer serisini başlatıyoruz. Bu etkinliklerde bilim insanlarımız, toplumla iç içe olabilecekleri mekanlarda, kafeler, kıraathaneler, vapurlar, lokaller gibi halka açık alanlarda doğrudan vatandaşlarımızla buluşarak bilimsel konuları sohbet havasında anlatacaklar. Bu etkinlik, toplumun her kesiminden bireylerin bilime erişimini mümkün kılarken, bilim insanlarımızın da halkın merak ettiği konulara doğrudan cevap vermesine imkan sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş ise bilim iletişiminin herkesin bileceği şekilde bilimi anlatabilmek için çok değerli, çok kıymetli ve çok işlevsel olduğunu belirtti.
Program kapsamında Bilim İletişiminde Yeni Yaklaşımlar ve Gelecek Stratejileri konulu sunumu gerçekleştiren İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, “Türkiye'nin, bilim vatanının sınırlarını genişletirken bilim iletişimi konusunda beraberce işler yapacağımıza inanıyorum ve bundan da çok büyük heyecan duyuyorum” ifadelerine yer verdi.
Bilimsel Bilgiyi Yaygınlaştırmada Üniversitelerin Gücü konulu sunumunda GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Damla Arısan da bilimi anlatmanın daha sonra yapılacak işlerin sürdürülebilirliğinin en anahtar noktalarından bir tanesi olduğunu ifade etti.
Türk Bilim İnsanı Ağı Projesi konulu sunumu gerçekleştiren İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Acar ise dünyanın her yerine yayılmış Türk bilim insanlarının uzmanlıklarından daha efektif şekilde faydalanılabilmesi, Türk araştırmacıların ve yeteneklerinin küresel ölçekte envanterini oluşturan, dijital platform oluşturma fikrinin ortaya çıkışına değindi.
Bilim İletişimi Uygulamaları konulu sunumunda ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Eren Kalay da akademik dünyanın dışında yer alan finans sağlayıcılar, iş dünyası, öğretmenler, basın, hizmet sektörü, kural koyucular, özellikle çocuklar, öğrenciler, toplum, STK her birine, yapılan bilimi uygun dilde ulaştırmanın önemini vurgulanarak konferans sona erdi.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın