Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi akademisyenlerinin yaptığı çalışma, üniversite binalarındaki enerji tüketimini optimize etmek için mekân kullanımı ve bina yönelimi üzerindeki etkileri analiz etti.
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Mimarlık Fakültesi akademisyenlerinden Arş. Gör. Resul Özlük ve Prof. Dr. Yusuf Yıldız’ın imzasını taşıyan çalışma, üniversite binalarında enerji optimizasyonu ve mekân kullanımı ile enerji tüketiminin ilişkisini analiz ederek, binalarda enerji tasarrufu sağlamak için yeni bir perspektif sunuyor.
BAÜN Mimarlık Fakültesi akademisyenlerinden Arş. Gör. Resul Özlük ve Prof. Dr. Yusuf Yıldız tarafından ortaya koyulan “Yanıt yüzeyi yöntemi ile üniversite binasında enerji tüketimini optimize etmek için kullanıcı yoğunluğunun yön etkisiyle birlikte analiz edilmesi” başlıklı çalışma, uluslararası dergi sıralamalarında en üst dilimlerden olan Q2 ölçeğindeki “Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi”nde yayımlandı.
Arş. Gör. Resul Özlük, hesaplamalı simülasyon ve çok amaçlı optimizasyonu bütünleştiren bir yöntemle yapılan çalışmada, üniversite binalarında günün farklı zaman dilimlerinde sınıflara ders atamasıyla oluşan doluluk oranı ve bina yöneliminin enerji tüketimi üzerindeki etkilerini incelediklerini ve bu çalışma ile mekân kullanımı ve yerleşim optimizasyonuna yeni bir perspektif kazandırarak enerji tasarrufu sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
Çalışma, eğitim binalarında enerji tüketimini azaltmaya yönelik somut faydalar sağlarken, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve karbon ayak izinin azaltılması gibi önemli konularda da katkı sunmakta ve gelecekteki eğitim yapılarının daha enerji verimli tasarlanmasına rehberlik edecek.
HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER
Yorum yapın