Eğitim-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat, yeni müfredat Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni eleştirerek hukuki sürecin başlatılacağını açıkladı.

2023-2024 eğitim-öğretim yılının sona ermesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan yeni müfredat, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla öğretmenlere inceleme formu dağıtarak değerlendirme yapmalarını istedi. Eğitim-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Serdar Polat ve Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Akkoyun, bu konuda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın değerlendirme sürecini eleştiren Polat, “Her eğitim-öğretim döneminin sonunda başarımızı, akademik gelişmeleri ve eğitim seviyemizi tartışmak gerekirken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni tartışıyoruz. Yeni müfredatın hazırlık sürecinde ne eğitimcilerin ne de ilgili paydaşların bilgisi alınmadı. Her şey onaylandıktan sonra öğretmenlere dağıtılan inceleme formları ile müfredatın değerlendirilmesi istendi. Bu müfredatın onaylandıktan sonra değerlendirilmesi ne kadar doğrudur, bu konuda kamuoyunun görüşlerine bırakıyorum. Yapılan bu değerlendirmelerin müfredata katkı sağlayıp sağlamayacağı da ayrıca tartışılmalıdır” dedi.

Öğretmenler olarak verdikleri formlar aracılığıyla değerlendirmelerini ve bu modele yönelik eleştirilerini ilettiklerini belirten Polat, şunları ekledi: “Müfredatta 'Cumhuriyetin 2. Yüzyılı' yerine 'Türkiye Yüzyılı' ifadesi kullanılması, Cumhuriyetimizin devamlılığını yok saymak anlamına gelir. Atatürk İnkılap ve İlkeleri, Atatürk Milliyetçiliği, Laiklik ve Cumhuriyet gibi kavramların ortak bir metinde yer almaması büyük bir çelişkidir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli olarak adlandırılan bu müfredatın, tek tip bir inancı dayatmaya çalıştığı görülmektedir. Atatürk ilke ve devrimleri temelinde, Cumhuriyet aydınlanması ışığında, laik, bilimsel ve kamusal bir eğitim programı öğrenci, öğretmen, üniversiteler ve eğitim bilimcilerin katılımıyla hazırlanmalıdır. Eğitim İş Sendikası olarak yeni müfredata tepkimizi dile getirdik. Ne yazık ki onay sürecinden sonra tek seçeneğimiz hukuki yollardır. Bu modelin iptali için yakın zamanda hukuki süreci başlatacağız.”

Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında yeni bir eğitim modeli oluşturulması gerektiğini vurgulayan Polat, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, içerik ve hedefleri bakımından Cumhuriyetimizin temel eğitim felsefesi ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 2. maddesinde belirtilen 'Milli Eğitimin Temel Hedefleri ‘ne ve Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerine aykırıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, bu programın uygulanması konusundaki kararından vazgeçmeli ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına uygun, bilimi temel alan, Atatürk ilke ve devrimleri ışığında, cumhuriyeti ve laiklik gibi temel değerlerini ileriye taşıyacak bir eğitim programını öğretmenlerle birlikte hazırlamalıdır” dedi.

HABER: HABER MERKEZİ