Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) Denizcilik Fakültesi koordinasyonunda iki bilimsel araştırma projesinin tanıtım ve başlangıç toplantısı yapıldı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) Denizcilik Fakültesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle MAR-PİNA ve MAR-ÇAYIR projeleri başlatıldı. 23 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen projede, Marmara Denizi ekosisteminin restorasyonu için pina (Pinna nobilis) ve deniz çayırlarının dağılım alanlarının belirlenerek koruma stratejilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Bu amaçla yapılan toplantıya, BANÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Sarı, Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve proje yürütücü yardımcısı Doç. Dr. Uğur Karadurmuş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden proje uzmanı akademisyenler çevrim içi olarak yer aldı.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. H. Abdullah Uçan, Marmara Denizi’nin jeopolitik ve ekolojik önemine vurgu yaptığı konuşmasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın doğal değerlerin korunmasına yönelik bilimsel projelere verilen desteğinin süreceğini belirtti. Dr. Uçan, bilimsel verilerle elde edilen sonuçların koruma ve yönetim politikalarında büyük öneme sahip olduğunu da ayrıca belirtti.
 

“MARMARA DENİZİ'NDE

SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ”

BANÜ Rektörü Boz, denizcilik alanında yürüttüğü bilimsel araştırmalarla Türkiye denizlerinin ve özellikle kıyısında bulunduğu Marmara Denizi'nin sorunlarına çözüm üretmeyi hedeflediklerini belirttiği konuşmasında, deniz çayırı ve pina gibi canlıların suyu filtre etme, karbon tutma ve ekosistemi destekleme gibi faydaları nedeniyle daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Boz, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne destekleri için teşekkür etti ve bu tür desteklerin devamını temenni etti.
Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, Marmara Denizi’nin Akdeniz ve Karadeniz arasında biyolojik bir koridor görevi üstlendiğini, Akdeniz havzasının biyolojik çeşitliliğini desteklediğini belirtti. Prof. Dr. Mustafa Sarı, yoğun nüfus, ağır sanayi ve turizm faaliyetleri nedeniyle kirlilik ve diğer çevresel baskıların Marmara Denizi’ni tehdit ettiğini ifade ederek, müsilaj olayının denizin kırılganlığını gözler önüne serdiğini anlattı.
 
HABER: SERMİN ASLAN