Balıkesir Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Tuba Tezer’in hibrit yenilenebilir enerji sistemleri üzerine yaptığı bilimsel çalışma, Q1 kategorisindeki International Journal of Hydrogen Energy dergisinde yayınlandı.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Balıkesir Meslek Yüksekokulu akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Tuba Tezer'in imzasını taşıyan akademik çalışma, hibrit yenilenebilir enerji sistemlerinde yeşil hidrojen üretimi ve hibrit depolama stratejilerine yönelik çok amaçlı optimizasyon yaklaşımıyla enerji alanına önemli katkılar sağladı.

BAÜN akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Tuba Tezer tarafından ortaya koyulan "Multi-objoctivc optimization of hybıid renewablo energy systçms with green hydrogen integration and hybrid storage strategies" başlıklı çalışma,  uluslararası dergi sıralamalarında en üst dilim olan Q1 ölçeğindeki “IntemationaI Joumal of Hydrogen Energy” dergisinde yayımlandı.

Güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve reformer destekli sürekli yeşil hidrojen üretimini içeren hibrit bir enerji sisteminin önerildiği çalışma hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Dr. Tuba Tezer, sistemin enerji ihtiyacını kesintisiz karşılayabilmesi ve sürdürülebilir şekilde çalışabilmesi için hidrojen tankı ile batarya olmak üzere iki farklı depolama yöntemini bir arada kullandıklarını ifade etti.

YÜZDE 100 VERİMLİLİK VE BÖLGESEL UYUM: YENİ NESİL DEPOLAMA YAKLAŞIMI

Sistemin boyutlandırılması, güvenilirliği ve verimliliğinin artırılması amacıyla geliştirilen i-NSGA-tt II algoritmasının, çok amaçlı optimizasyon için yaygın olarak kullanılan geleneksel MOPSO yöntemiyle karşılaştırıldığını ve üstün performans gösterdiğini söyleyen Öğr. Gör. Dr. Tuba Tezer; “Çalışmada sadece hidrojen depolamanın kullanıldığı senaryoda, yıllık sistem maliyetinde yüzde 10 oranında azalma elde edilirken, karşılanamayan yük olasılığı yaklaşık yüzde 78 oranında düşürüldü. Ayrıca, enerji israfında da yüzde 48,3’lük önemli bir azalma sağlandı. Hibrit depolama (batarya + hidrojen) kullanılan senaryoda ise maliyetler yüzde 9 oranında azalırken, karşılanamayan enerji ihtimali yüzde 85 oranında azaltıldı. Bu senaryoda enerji israfı tamamen ortadan kaldırılarak sistem verimliliği yüzde 100’e ulaştı.” dedi.

Çalışma kapsamında önerilen sistem, farklı iklim ve coğrafi koşullara sahip üç ayrı bölgede simülasyonlarla test edildiğini söyleyen Öğr. Gör. Dr. Tuba Tezer, sonuçların, sistemin bölgesel şartlara yüksek düzeyde uyum sağladığını ve yapılan duyarlılık analizlerinin; maliyet değişimleri, depolama türü ve kapasiteleri gibi parametrelerin sistem performansı üzerindeki etkilerini ortaya koyarak tasarım sürecine rehberlik ettiğini belirti.

Öğr. Gör. Dr. Tuba Tezer ayrıca çalışmanın yeşil hidrojenin yenilenebilir enerji sistemlerine verimli ve sürdürülebilir biçimde entegre edilmesine yönelik önemli bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.

 

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU