Özel eğitim ihtiyacı duyan çocukların hayatına dokunan, onları sosyal yaşamlarına hazırlayan Özel Eğitim Öğretmeni Sema Bulut, mesleğinin sırlarını www.balikesirbirlikgazetesi.com’a anlattı.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN

Özel gereksinimli çocukları kendilerini geliştirmesinde ve potansiyellerinin farkına varmalarına yardımcı olan Özel Eğitim Öğretmeni Sema Bulut, özel gereksinimli çocukların geleceğine ışık tutuyor. Susurluk Şehit Erbil Arslan Ortaokulu’nda çalışan Bulut, orta ağır zihin sınıfı ve orta ağır otizm sınıflarında maksimum 6 öğrenci ve 2 öğretmen olarak çalıştıklarını söyledi.

Özel eğitim ihtiyacı duyan çocukların gelişim alanlarına ait özellikleri dikkate alınarak eğitim veren Sema Bulut, öğrencilerine özel eğitim müfredatına uygun eğitim veriyor. Çocukları sosyal hayata adapte olabilmeleri için çeşitli eğitim verdiklerini ve oyunlar öğrettiğini söyleyen Özel Eğitim Öğretmeni Bulut, öğrencilerin gelişimine yakından şahit olan okul yönetimi deneyimlerini paylaşırken veliler de yaşadıkları süreçlerden bahsetti.

 

BİREYLERİ TOPLUM STANDARTLARI ENGELLİ HALE GETİRİR

10 yıldır Özel gerekesinimli bireylerle çalışan Bulut, “Özel Eğitimle ilgili bilmemiz geren ilk şeyler, özel eğitimde yetersizlik ve engel tanımıyla başlarsam daha doğru olur. Yetersizlik, zedelenme ya da bazı sapmalar sonucunda bir insanın normal etkinlikleri yapmasında sınırlandırılmış hali diyoruz” dedi.

Bireydeki engel durumunun yetersizlik nedeniyle yaşadığı sürece, cinsiyete ve sosyal, kültürel bütün farklılıklara bağlı olarak oynaması gereken rolleri oynayamaması, yerine getirmemesi olduğuna dikkat çeken Sema Bulut, bireyleri toplumun standartlarının engelli hale getirdiğini vurguladı. Açıklamalarının devamında konuşan Bulut; “Örneğin görme engelli bir bireyden bahsedersek gözünün olmamasına, kör olmasına yetersizlik diyoruz, kör olması sebebiyle herhangi bir şeyi okuyamamasına da engel oluyor. Aslında bir yetersizliğiniz olduğu için engelli değilsiniz toplum standartları engelli hale getirir. Bu noktada özel eğitim sınıfları var, özel eğitimle ilgili okul bünyesinde düşündüğümüz zaman biz yaşam bünyesine tabiyiz. Çocuğun doğumundan ölümüne kadar bir bireyin engelli tanısı konduktan sonra onun kendi performansını en iyi sergileyecek şekilde donatmak hedefimiz. Biz bunlar hangi kademelerde yapıyoruz dersek okul öncesi için çok belirgin direkt çalışmalar yapılıyor diyemem ama anasınıfı bünyesinde, ilkokul, ortaokul ve lise bünyesinde bütün düzeyler var. Üniversite yok mu dersiniz çocuklar liseden mezun olduktan sonra halk eğitim merkezlerine yönlendiriliyor ama bu çocukların içerisinde KPSS’ye girebilen ya da üniversite sınavına girebilecek performansı olan çocuklar oluyor onlar için de süreç diğer çocuklar gibi devam ediyor” şeklinde konuştu.

 

“BİREYSELLEŞMİŞ EĞİTİM PROGRAMI KULLANIYORUZ”

Görev yaptığı ortaokulda çocuklarda herhangi bir müfredat kullanmadıklarından bahseden Özel Eğitim Öğretmeni Sema Bulut, bireyselleşmiş eğitim programı kullandıklarını ifade etti. Çocukların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Bulut; “Tamamen her şey bambaşka değil ama karşımıza gelen çocuğun özel ihtiyaçları doğrultusunda performanslarına bakılır, birincil ihtiyaçları neler buna bakılarak eğitim programı hazırlanır. Her sene bu değerlendirmeler tekrardan yapılır gidilip hastaneden raporlar alınır, tekrar tekrar yenilenen süreçler oluyor” dedi.


ÖZEL EĞİTİMDE GELİŞME KAYDETMEK İSTİYORSANIZ DİKKAT

Özel eğitimde bir gelişim kaydetmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Özel Eğitim Öğretmeni Sema Bulut, çocuğun öğrendiği herhangi bir beceriyi genelleyebilmesi ve hayatına dahil etmesi gerektiğine dikkat çekti. Açıklamalarının devamında alanı ile ilgili konuşan Sema Bulut; “Özel eğitimde gelişme kaydetmek istiyorsanız daha doğrusu çocuğun öğrendiği herhangi bir beceriyi genelleyebilmesi ve hayatına dahil etmesi için herkesin bu çocuğa öğrenmesi için bir imkan sunuyor olması lazım. Bu imkanlar yaratıldığı zaman süreç elbette daha hızlı ve güzel ilerliyor ama daha içeride kalan, ihtiyaçlarını tek halletmesine izin verilmeyen durumlarda bizim için dezavantaja dönüşüyor. Benim bu 10 yıllık sürecim içerisinde baktığım zaman en kolay gelişim sağlayan çocuklar etrafında ki insanların birlikte hareket ettiği çocuklar. Özel eğitimde olay tamamen çocuğun kendi içinde performansının ne kadar ilerleyebildiğidir. Bana kalırsa bu olay bütün çocuklar için böyle olmalıdır ama özel eğitimde bu daha belirgindir. Her çocuğun mevcut yapabildiği ve yapabileceği şeyler vardır bunların üzerine odaklanıp, bunun üzerine ilgileniriz bu süreçte ona ve onun etrafında ki herkes bu çocuk için aynı fikirde ilerlerse bu çocuktaki gelişim daha başka türlü oluyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN