Balıkesir Üniversitesi, Türk Dünyası Hareketliliği Koordinatörlüğü ve yeni iş birlikleriyle öğrenci ve akademisyen değişiminde önemli adımlar attı.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN), son iki yılda uluslararasılaşma vizyonunu güçlendiren önemli adımlar atarak birçok alanda ilkleri hayata geçirdi. Uluslararası öğrenci sayısından akademik değişim programlarına, iş birliği protokollerinden prestijli projelere kadar pek çok gelişme, üniversite tarihinde kilometre taşı oldu.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISINDA REKOR ARTIŞ

BAÜN’ün 2022 yılında kayıt olan 30 yabancı uyruklu öğrenci sayısı, iki yıl içinde binlere yükseldi. Bu dikkat çekici artış, üniversitenin küresel ölçekteki görünürlüğünü ve tercih edilirliğini önemli ölçüde artırdı.

TÜRK DÜNYASI HAREKETLİLİĞİNDE YENİ DÖNEM

Üniversite tarihinde ilk kez kurulan Türk Dünyası Hareketliliği Koordinatörlüğü ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Bosna Hersek, Makedonya gibi ülkelerle öğrenci ve akademisyen değişim programları başlatıldı. Bu kapsamda 250 katılımcı değişim programlarına dâhil oldu.

Orhun Değişim Programı’na BAÜN tarihinde ilk kez katılım sağlandı ve bu program aracılığıyla öğrenci ve akademisyen değişimleri başlatıldı

Üniversite tarihinde ilk kez farklı ülkelerden 15 yabancı uyruklu stajyer öğrenci, BAÜN’de staj programına kabul edildi. Özbekistan ile yürütülen iş birlikleri de dikkat çekiyor. Bu ülkeden gelen öğrenciler ve akademisyenler, BAÜN’de eğitim ve staj yapma imkânı bulurken, Özbekistan Yenilikçi Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği yarışma sonucu seçilen 31 genç bilim insanı da 2025 yılında üniversitede 30 günlük staj programına katılma hakkı kazandı.

2023-2024 döneminde 50’yi aşan uluslararası iş birliği protokolü imzalayan BAÜN, akademik ve kültürel etkileşimi daha da artırdı. Bu protokoller, ortak araştırmalar, eğitim faaliyetleri ve karşılıklı değişim programlarını kapsıyor.

TÜRKİYE’DE 8. SIRAYA YÜKSELDİ

Uluslararası değişim programlarına katılan öğretim elemanı sayısında BAÜN, Türkiye genelinde ilk kez 8. sıraya yükselerek bu alandaki başarısını da tescillemiş oldu. Erasmus+ kapsamında son iki yılda yüzlerce öğrenci ve akademisyen yurt dışı tecrübesi kazandı.

Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Üniversite olarak uluslararasılaşmaya verdikleri önemi vurgularken: “Uluslararasılaşma vizyonumuzun somut yansımalarını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Öğrenci ve akademisyen hareketliliğinden bilimsel iş birliklerine kadar birçok alanda üniversitemizi daha görünür, daha etkin ve daha güçlü hale getirmeye kararlıyız. Attığımız bu adımların ülkemizin yükseköğretim hedeflerine de katkı sunduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER