Eğitim Sen Bandırma Şubesi, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulamaya alınan yeni “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” müfredatını gerçekleştirilen basın açıklamasıyla protesto etti.

Bandırma Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamada Eğitim Sen Bandırma Şubesi, “Laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz” dedi.

Yeni müfredatın hazırlık sürecinin eğitim alanında örgütlü sendikalar ve kamuoyundan uzak şekilde yapıldığını belirten Eğitim- Sen Bandırma Şube Başkanı Bülent Akan, “Müfredat değişiklik sürecinin kamuoyuna açık ve şeffaf şekilde yürütülmemiş olması yeni müfredata yönelik tepkilerin haklılığını ortaya koymaktadır. Hazırlıklarının on yıl sürdüğü açıklanan müfredat değişiklikleri için sadece bir hafta değerlendirme süresi belirlenmiş, eleştiri ve öneriler dikkate alınmadan değişiklikler onaylanmıştır. Yeni müfredat değişiklikleri eğitim kurumları başta olmak üzere, eğitim sisteminde yaşanan dinselleşme kuşatmasının en son ve en tehlikeli aşamasını oluşturmaktadır. MEB'in müfredat değişiklikleriyle laik ve bilimsel eğitim geri plana itilirken, bütün ders kitaplarında milli ve manevi değerler merkeze alınmıştır. MEB'in öncelikli hedefi eğitimin bilimsel esaslara dayanmasından çok, iktidarın siyasal ideolojisinin eğitim müfredatı ve ders kitapları üzerinden açık ve gizli olarak öğrencilere aktarılmasıdır” dedi.

“MÜFREDAT DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Yeni eğitim müfredatının farklı yaş gruplarındaki çocuk ve gençlerin gerçek ihtiyaçlarından çok, iktidarın siyasal çizgisine paralel şekilde hazırlandığını belirten Başkan Akan, “Bu durum, yapılan değişikliklerin başta eğitim alanı başta olmak üzere, toplumun farklı kesimleri tarafından da haklı olarak tepkiyle karşılanmasına neden olmaktadır. Bireycilikle, milliyetçilikle, dini-milli değerler ve rekabet ile yoğrulmuş, bilimsel, sanatsal, estetik yönden zayıf, büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı bir eğitim müfredatının çocuklarımıza, öğrencilerimize verebileceği hiçbir şey yoktur. Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik ve bilimsel bir içerikte olmalı, çok dillilik temelinde anadili eğitimini esas alan yeni ve demokratik bir müfredat hazırlanmalıdır. Eğitim- Sen olarak eğitim müfredatı olmaktan çok uzak olan ve tek adam rejiminin yaratmaya çalıştığı dini esaslara dayalı toplum modelini temel alan, laiklik ve bilim karşıtı yeni müfredatı reddediyoruz. Eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyu ile birlikte, bilime ve laik eğitime açıkça meydan okumak anlamına gelen müfredat değişikliklerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

HABER: HABER MERKEZİ