Millî Eğitim Bakanlığı tarafından eğitimde fırsat eşitliğini artırmak ve okul öncesi eğitime erişimi yaygınlaştırmak amacıyla yapılan çalışmalar Balıkesir'de sağlıklı bir şekilde sürdürülüyor.

Balıkesir’de okul öncesi eğitimde okullaşma oranı her geçen yıl artıyor. Okul öncesi net okullaşma oranı; 2018 yılında 3-5 yaş grubunda %50,41; 4-5 yaş grubunda %63,03; 5 yaş grubunda ise %82,67 iken; 2023 yılında 3-5 yaş grubunda %64, 4-5 yaş grubunda %81,48; 5 yaş grubunda ise %95,27'ye ulaştı.

Balıkesir genelinde özveriyle yürütülen çalışmalar neticesinde, okul öncesi eğitime hayırseverlerin de katkıları ile 13 anaokulu, 69 derslik kazandırıldı. Kapalı ve atıl durumda olan köy okulları, köy yaşam merkezlerine dönüştürülerek bu merkezlerde de yeni ana sınıfları açıldı. Böylece okul öncesi nüfusu az olan kırsal mahallelerde çocukların okul öncesi eğitime erişimini kolaylaştırmak için bir adım daha atıldı.

Bir grup oluşturacak kadar çocuk olmadığı için sınıf açılamayan kırsal yerleşim yerlerindeki çocukların okul öncesi eğitim almalarını sağlamak amacıyla uygulanan "Gezici Öğretmen Modeli" köylerimizde hayata geçirildi.

Millî Eğitim Bakanlığının "Her çocuğun en az bir yıl okul öncesi eğitim alarak ilkokula başlaması" hedefine yönelik olarak oluşturduğu alternatif modeller arasındaki 4 modelden birisi olan "Taşıma Merkezi Ana sınıfı Modeli" kapsamında ilimizde Altıeylül ve İvrindi ilçelerinde 2 öğretmenimiz tarafından 8 köyden gelecek 21 öğrenci için Pamukçu İmam Hatip Ortaokulu ve Korucu Yatılı Bölge Ortaokulunda eğitim öğretim faaliyetleri sürdürülüyor.

Balıkesir'de 2018 yılında taşımalı eğitim kapsamında ücretsiz yemek uygulamasından yararlanan öğrenci sayısı 19 bin 221 iken, 2023 yılında 18 bin 411'i okul öncesi öğrencisi olmak üzere bu sayı 41 bin 150'ye çıktı.

 




KAYNAK: İHA