Dünyanın en önemli kanallarından olan Panama Kanalı, kuraklık alarmı veriyor. Kuraklık sebebiyle ticaretin yavaşlayacağı belirtilen Panama Kanalı’nda gemilerin geçiş sayısının sınırlandırılacağı açıklandı.

Gemi trafiğinin küresel ticareti yavaşlatması ve bunun da satılacak malların fiyatlarında artış riski oluşturacağı öngörülüyor. Gemi geçişlerinin sayısı sınırlandırılırken, kanal girişinde yaklaşık 200 geminin beklemeye geçtiği öğrenildi.

Günde ortalama 36 olan gemi geçişlerini 32’ye düşüren Kanal İdaresi, 80 kilometrelik su yolunda sınırlama, yağışlardaki azalma nedeniyle su seviyesinin de düşmesine neden oldu.

Dünyada en çok kullanılan ticaret yollarından olan Panama Kanalı’ndaki problemin daha önce de bir geminin kanalda sıkışmasıyla dünya ticaretinde sorunlar yaratmıştı. Yağmurların artmaması halinde, gemi geçişlerinin kısıtlanabileceğini açıklayan uzmanlar; “Dünya ticaretinin yüzde 6'sının geçiş yolu olan kanaldaki kısıtlamalar, tedarikte gecikmeye neden olurken, fiyatlarda yükselişe de yol açabilir” dedi.




KAYNAK: İHA