İnsanlar gün geçtikçe daha fazla evcil hayvanı yaşamlarına dahil ediyor. Veteriner Hekim Mehmet Sadık Odacı ve Medine Andiç, evde kedi, köpek gibi evcil hayvan besleyenleri parazit ve hayvan temizliği konusunda uyardı.

Kedi ve köpekler, yaşam alanlarında insanlarla birlikte yaşıyorlar. Bunların bazıları sokaklarda başıboş, bazıları da evcil hayvan olarak evlerde yaşıyorlar. Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor. Bu asalakların yanı sıra, insan sağlığını olumsuz etkileyecek parazitler de geçebiliyor.

No10 Veteriner Kliniği sahiplerinden Veteriner Hekim Mehmet Sadık Odacı bulaşabilecek hastalıklardan korumak için ev hayvanlarını düzenli olarak iç dış parazit ilaçlamalarının yapılması gerektiğini söyledi.

Veteriner Hekim Odacı sözlerini şu şekilde tamamladı: “Pireler, keneler, bitler bu hastalıkları taşıyıp, kediyi ya da köpeği emerek o hayvanı hasta ettiğinde bu hastalıklar insanlara da bulaşabiliyor. Yani pire taşıyıcı olabiliyor. Bu hayvanlarımıza yapmış olduğumuz parazit ilaçları da Zoonoz hastalıkların hem önüne geçiyor hem pire, kene ve bitlerin hayvanlara bulaşmasını önlüyor. Ayrıca iç parazitler hayvanlarda kansızlığa da neden oluyor. Çünkü parazitler hayvanın kanını emdiği için vücudun oksijenini, besinini taşıyan kanı almış oluyorlar. Bu sebeple de hayvanın bağışıklık sistemi çöküyor. Aynı zamanda iç parazitler bağırsaklara da zarar veriyor ve besin eminimini engelliyorlar. Normalde sindirimden alması gereken besinleri parazitler bağırsak yapısını bozduğu için hayvan beslenemiyor.”

HABER: BUSE ASLAN