Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) ev sahipliğinde, “Stratejik Bir Alan Olarak İdare Hukukunda Tarım Faaliyeti ve Doğal Çevrenin Korunması” temasıyla düzenlenen 5. İdare Hukuku ve İdari Yargı Uluslararası Sempozyumu (ISALAJ-2025), gerçekleştirildi.
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) ev sahipliğinde; “Stratejik Bir Alan Olarak İdare Hukukunda Tarım Faaliyeti ve Doğal Çevrenin Korunması” teması ile düzenlenen “5. İdare Hukuku ve İdari Yargı Uluslararası Sempozyumu”, (ISALAJ-2025) Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in de teşrifleriyle BAÜN Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreniyle gerçekleştirildi.
Balıkesir Üniversitesinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar İdare Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi ev sahipliklerinde; Gülistan Devlet Üniversitesi, Taşkent Devlet Üniversitesi, Taşkent İktisat Üniversitesi, Taşkent Devlet Hukuk Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Akademisi, Alfraganus Üniversitesi, Buhara Devlet Üniversitesi, L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi, Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi, Kazak Ulusal Tarım Üniversitesi, Abay Kazak Milli Pedagoji Üniversitesi, KH. Dosmukhamedov Atyrau Üniversitesi, Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Barolar Birliği Akademisi iş birliğinde ve Bigadiç Belediyesi ile Filiz Yayınevi sponsorluğundaki sempozyum, Türkiye’de ve uluslararası alanda duayen hukuk hocaları ile genç akademisyenleri ve hukukçuları bir araya getiriyor.
ÜST DÜZEYDE KATILIM
Sempozyumun açılış programı; Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in yanı sıra, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nurettin Alkan, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Balıkesir 1. İdare Mahkemesi Başkanı Feyzullah Ertan, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi Başkanı İsmail Furkan Erkeçoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Azerbaycan Cumhuriyet Barolar Birliği Akademisi Rektörü Amir Aliyev, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Balıkesir Baro Başkanı Hakan Topaloğlu, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Bigadiç Belediye Başkanı Mustafa Göksel, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Prof. Dr. Murat Doğdubay, Prof. Dr. Fatih Satıl, senato üyeleri, Genel Sekreter Yemliha Yanar, yargı mensupları, akademik ve idari personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ile başlayan sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar İdare Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aydın Gülan; sosyal bilimler alanında düşünce üretmenin her zamankinden daha önemli ve acil hale geldiğine dikkat çekerken, belirlenen tema çerçevesinde birçok ülkeden bilim insanlarının birbiriyle temasının gerçekleşmesi, özgün düşünceler geliştirebilmesi için farklı yaklaşımlar göstermesinin önemli ve değerli olduğunu dile getirdi.
Rusya Avukatlık ve Noterler Akademisi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lyudmila Bukalerova ve Azerbaycan Cumhuriyet Barolar Birliği Akademisi Rektörü Amir Aliyev de gerçekleştirdikleri açılış konuşmalarında sempozyumun bir parçası olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, sempozyumun başarılı ve verimli geçmesi temennilerini paylaştılar.
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu da açılış konuşmasına; 5. si gerçekleşen sempozyumu, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in yanı sıra il protokol üyelerinin ve alanın duayen hocalarının teşriflerinin heyecanı ve gururu ile başlattıklarını ifade ederek başladı. Sempozyumun 5 yıllık geçmişine ve alandaki önemine vurguda bulunan Rektör Oğurlu, Balkanlardan Asya’ya geniş bir alanda katılım ve katkı gören sempozyumu 2026 yılında Avrasya ve Avrupa çerçevesinde genişletmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Rektör Oğurlu, sempozyum organizasyonunda görev alanlar ile sempozyum sponsorlarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da yapmış olduğu konuşmada tarımsal faaliyetlerin ve doğal çevrenin korunabilmesi için öncelikle zarar verici uygulamaların tespitinin önemine dikkat çekerken, bu uygulamaların tamamen ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesini sağlayacak önleyici tedbirlerin alınması bağlamında da hukuk çerçevesinde gerekli yaptırımların uygulanmasının büyük bir zorunluluk olduğunu belirtti. Sempozyum temasının bu bağlamında öneminin altını çizen Vali Ustaoğlu, etkinliğin hayırlı olması dilekleriyle konuşmasını tamamladı.
Danıştay Başkanı Zeki Yiğit de sempozyumun açılışında bir konuşma yaparken, tarım faaliyeti ve çevrenin korunması kapsamında idari faaliyetleri ilgili kanun ve düzenlemeler çerçevesinde aktarırken; bu kapsamdaki tüm hususların idarenin denetleyici, düzenleyici iş ve işlemleriyle, idari bir fonksiyon çerçevesinde icra edildiğini söyledi. Yüksek idare mahkemesi olarak danıştayın temel hak ve özgürlükler konusunda etkin bir yargılama ile istikrarlı ve nitelikli içtihatlar üretmekte olduğunu ve hukuk devleti ilkesinin etkili bir biçimde uygulanmasını temin için görevini sürdürdüğünü belirten Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Danıştay’ın tarım ve çevreye ilişkin olarak idarece tesis edilen işlem ve eylemlere karşı açılan davaların hukuka uygunluk denetiminde içtihat mercii görevini ifa ettiğini de sözlerine ekledi. Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, konuşmasının sonunda, gerçekleştirilen sempozyumun başarılı ve verimli geçmesi dileklerinde bulundu.
Sempozyum açılış programı; sempozyumun davetli konuşmacısı Amerikan Üniversitesi Washington Hukuk Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Oswald Jansen’in “The System of EU administrative law enforcement and the regulation of agriculture” başlıklı sunumunun ardından açılışa özel hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
HABER: EBRU KANTARLIOĞLU
Yorum yapın