“Sınır Ötesi E-Ticaret” konferansında konuşan Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Rahmi Kula, geleneksel ticaret yapan KOBİ’leri uyardı! Başkan Kula; “Geleneksel ticaret yapış şeklimizi değiştirip mutlaka e-ticaret, e-ihracat, dijital dönüşümüne ayak uydurmalıyız” dedi.
Çağa ayak uydurmak için artık pek çok şirket dijital dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşüm ile beraber değişen çalışan ve işletme profili, beraberinde başarıyı getiriyor. İşte tam da bu noktada Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve WORLDEF E-Ticaret Vakfı’nın işbirliğiyle “Sınır Ötesi E-Ticaret” konferansını gerçekleştirildi. Avlu Kültür ve Kongre Merkezindeki etkinliğe Balıkesir’deki kobi’ler yanı sıra üniversite öğrencileri katıldı.
GÜÇLÜ BALIKESİR GÜÇLÜ TÜRKİYE
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren WORLDEF E-Ticaret Vakfı Genel Sekreteri Sedat Ateş, yakın gelecekte e-ticaret hacminin büyüyeceğini söyleyerek bundan en fazla oranla yararlanılması gerektiğini ifade etti. Ateş; “Ülkemizin ihracat içerisindeki özellikle sınır ötesi e-ihracata ticaret bakanlığımızın biçtiği pay 10 milyar dolar önümüzdeki 5 yıl içinde. Bu 10 milyar dolarlık payı kim yapacak bizler yapacağız. Öncelikle ülkemize, sonra ailemize ve çevremize büyük bir kazanç olarak sağlayacağız. Bugün bir eğitim amaçlı buradayız. Amacımız güçlü bir Balıkesir ve güçlü Türkiye oluşturmak” dedi.
TEKNOLOJİYE AYAK UYDURUN
Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula da dijital anlamda ticaretin pandemi sonrası arttığına dikkat çekerek kobilerin teknolojiye ayak uydurması gerektiğini söyledi. Balıkesir’in özellikle gelişmekte olan bir il olması sebebiyle rakibi illere oranla daha fazla çalışması ve teknolojiyi kullanması gerektiğini savunan Başkan Kula, konuşmasında özetle şunları dile getirdi: “E-ticaret, son yıllarda dünya ticaretine damga vuran bir alan haline geldi. Fiziksel sınırların ortadan kalktığı, hızın ve erişimin en önemli avantaj olduğu bu dönemde, her ölçekteki işletmemiz için sınır ötesi ticaret yapabilmek büyük bir gereklilik halini almıştır. Özellikle pandeminin etkisiyle hızlanan dijitalleşme, işletmelerimizin rekabet gücünü artırabilmek için e-ticarete entegre olmalarını zorunlu kılmaktadır. Ancak bu zorunluluk, aynı zamanda büyük fırsatlar da sunmaktadır.
Bugün burada gerçekleştirdiğimiz konferans, sadece Balıkesir için değil, Türkiye’nin her köşesindeki işletmeler için bir yol haritası niteliği taşıyor. Alanında uzman konuşmacılarımız, sizlere sınır ötesi e-ticaretin dinamikleri, potansiyel zorlukları ve başarıya ulaşmak için dikkat edilmesi gereken stratejiler hakkında önemli bilgiler verecekler. Bu bilgilerle hepimizin, özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin, KOBİ’lerimizin uluslararası pazarlarda daha etkin ve rekabetçi olabilmesi için büyük bir adım atacağına inanıyorum.
Balıkesir olarak, bulunduğumuz stratejik konum, sahip olduğumuz tarım, sanayi ve ticaret potansiyelimizle, e-ticaret alanında önemli bir merkez olma potansiyeline sahibiz. Lojistik avantajlarımız, yeni gümrük kapımız ve hızla gelişen organize sanayi bölgemizle e-ticaret için gerekli olan tüm unsurları bir araya getiriyoruz.
Bizlerin geleneksel ticaret yapış şeklimizi değiştirip mutlaka e-ticaret, e-ihracat dijital dönüşümüne ayak uydurmalıyız. Şirketlerimizi bu konuda evirmeliyiz. Günümüz koşullarına uymalıyız diye düşünüyorum.
E-ticaret hayatımızın birçok alanında var ve bu artarak da devam edecek. Bizler Balıkesir olarak bu düzene ayak uydurmalıyız. Çünkü biz gelişmiş değil, gelişmekte olan bir iliz ve rakiplerimizden, diğer illerden fazla üretken olmalıyız diye düşünüyorum.
Bizler Ticaret Odası olarak ilk günden bu yana e-ticarete, e-ihracata ve dijital dönüşüme daha önceden olduğu gibi bundan sonra da çok daha fazla önem vereceğiz. Bu tür eğitimlerimizi artırarak devam edeceğiz. Genç girişimcilerimiz, kadın girişimcilerimiz biz hep birlikte Balıkesir’in kalkınması, büyümesi için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından İKAS İş Geliştirme Müdürü Umut Akgül, global e-ticaret yazılım alt yapısı konusunda sunumunu gerçekleştirdi.
HABER: İLKAN TOPRAK
Yorum yapın