Balıkesir Tarım ve Orman Müdürlüğü, yerli tohumlarla üretilen Badalan Fasulyesi’nin hasadını gerçekleştirdi.
Balya ilçesi Çarmık Mahallesi'nde gerçekleştirilen hasat programına İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan da katıldı. Müdür Alkan, üreticilerle bir araya gelerek Badalan Fasulyesi hasadı yaparken, yerli üretim ve yerel tarımın önemine vurgu yaptı.
Etkinlikte konuşan Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tarımın her alanında olduğu gibi Badalan Fasulyesi üretiminde de üreticilerin yanında olduklarını belirtti. Alkan, Balıkesir tarımında üretim desenine yeni ürünler ekleyerek üreticilerin maliyetlerden olabildiğince az etkilenmesini sağlamak amacıyla destek verdiklerini ifade etti. Özellikle kurak iklim şartlarına, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitlerin üretilmesine yönelik teşviklerin önemine dikkat çeken Alkan, üreticilerin bu tür ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.
Alkan, konuşmasında, "Bu kapsamda üreticilerimizi kurak iklim şartlarına, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitler üretmeye teşvik ediyoruz. Ayrıca, hasattan sonra ürünlerin katma değer oluşturacak nihai ürünlere dönüştürülmesinin son derece önemli olduğuna inanıyoruz," dedi.
Katma Değer ve Markalaşma Vurgusu
Badalan Fasulyesi üretiminin ekonomik açıdan önemli bir değer taşıdığını vurgulayan Müdür Erkan Alkan, ürünlerin ayıklama makineleri, paketleme ve vakumlama sistemleriyle işlenerek nihai ürün haline getirildiğinde katma değer kazanacağını belirtti. Bu süreçte, yerel kooperatiflerin rolüne dikkat çeken Alkan, S.S. Dörtyol Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin "Çarmıklı Kınalı Eller Üreterek Kalkınıyor” projesi’nin bu alanda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Hasat programının ardından Alkan, Balya Dörtyol Mahallesi'nde faaliyete başlayan kooperatifin açılış törenine katıldı. Törene, bölgedeki çiftçilerin yanı sıra çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının, oda ve birliklerin temsilcileri de katılım gösterdi.
Müdür Alkan, "Kooperatifimiz, ayıklama makineleri, paketleme ve vakumlama sistemleriyle ürettikleri Badalan Fasulyesini paketleyip nihai ürün haline getirdiğinde ürünlere katma değer kazandırılarak markalaşma yolunda önemli bir adım atılmış olacaktır. Bu kapsamda bugün burada bir araya gelmemize vesile olan Dörtyol Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, oda ve birliklerimize ve siz değerli çiftçilerimize teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum," şeklinde konuştu.
Etkinlik, yerli ve milli tohumlarla yapılan tarımsal üretimin önemini vurgularken, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yerel tarıma olan desteğinin süreceği mesajını da verdi. Badalan Fasulyesi hasadı ve kooperatifin açılışı, yerel üreticilerin ve tarımsal kalkınmanın desteklenmesi adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın