Vakıflar Genel Müdürlüğü Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi Kepsut Oruç Bey Camii bugün yapılacak olan açılış töreniyle ibadete açılacak.

Kepsut ilçesindeki tarihi Oruç Bey Camii, II. Murat döneminde vezirlik görevine getirilen Oruç Bey tarafından 15. yüzyılın ilk yarısında yaptırıldı. Osmanlı Devleti’nin yükselişe geçmesinde önemli görevler üstlenen Oruç Bey’in kendi adına Kepsut’ta yaptırdığı cami, yapılan restorasyonun ardından bugün yeniden cemaatiyle buluşuyor.

 

RESTORASYON KAPSAMINDA ORUÇ BEY CAMİİ'NDE NELER YAPILDI

Öte yandan tarihi Oruç Bey Camii’ndeki çalışmalar şu şekilde. Avluda bulunan sonradan yapılan eklentiler kaldırılmış, son cemaat kısmında bulunan eklentiler de kaldırılarak yerine yonu taşı giriş merdivenleri ve sundurma yapıldı. Mahfil altında ve harim kısmında bulunan tüm lambriler ve mermer denizlikler kaldırılarak yerine ahşap denizlikler yerleştirildi. Duvarlarda bulunan eski sıvalar sökülerek yerine dönemine uygun kıtıklı sıva yapıldı.

Cami tavanında ve cami içerisinde bulunan tüm ahşap yüzeylerin üzerinde bulunan yağlı boya, sülyen, macun gibi malzemeler temizlenerek yerine koruyuculu boya uygulandı. Eksik olan ahşap elemanlar tamamlandı. Ayrıca pvc pencereler ve giriş kapısı ahşap pencere ve çift kanatlı ahşap kapı ile değiştirildi.

Caminin dış duvarlarında bulunan çimento esaslı derzler tamamen sökülerek yerine hidrolik katkılı yeni derz yapıldı. Cami çatısında bulunan eski Marsilya kiremitler alaturka kiremit olarak değiştirildi ve minare gövde ve peteğinde bulunan sıva, itinalı sıva raspası yapılarak söküldü. Sıva altından çıkan tuğla minarenin derzleri temizlenerek yerine tuğlaya uygun hidrolik katkılı derzler yapıldı. Külah kısmında bulunan eksik tuğlalar tamamladı ve son olarak cami avlusu traverten yonu taşı ile döşenip harpuştalı bahçe duvarı yapıldı.

HABER: HABER MERKEZİ