Yardım amacıyla 156 yıl önce kurulan Kızılay, gönülleriyle yaraları sarmaya devam ediyor.
Türk Kızılayı’nın kuruluş yılından bu yana faaliyetleri ve çalışma alanları ile ilgili bilgiler veren Başkan Kelemençe, Gazze’de yaşanan olaylarda Kızılay tarafından gerçekleştirilen çalışmalara da değindi. Başkan Kelemençe yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Tarihinden taşan iyilik hikayeleriyle bir buçuk asırdır ihtiyacı olanların yanında olmanın gururunu yaşayan Türk Kızılay, 156 yaşında. Yıl dönümünü, görünce yüzleri gülümseten sembolünü hatırlatan “Aynı Hilalin Altında” temasıyla kutlayan Türk Kızılay, kurulduğu 11 Haziran 1868’den bu yana bağışçılarının katkılarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde insani yardım faaliyetlerine liderlik ediyor. Yaraları sarmak ve hayatlara dokunmak için çalışarak ihtiyaç sahiplerinin yanında olan Türk Kızılay, 156 yılı geride bıraktığı kuruluş yıl dönümünü “Aynı Hilalin Altında” temasıyla kutluyor. Kızılay, yardımseverlerinin katkıları, çalışanları ve gönüllülerinin özverili çalışmalarıyla “Toplumsal Dayanıklılık” ana stratejik hedefi başlığı altında belirlediği destek alanlarıyla ise yardım götürmenin yanında, kendi kendine yetebilen bir toplumu da hedefliyor.”
KIZILAY EL UZATILMAYAN YER BIRAKMIYOR
“11 Haziran 1868 tarihinde "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla kurulan Türk Kızılay, o günden bu yana insanlığa umut ve iyilik taşıyan önemli bir kuruluş olarak ihtiyaca göre şekillendirdiği faaliyetlerine devam ediyor. Yardım faaliyetleriyle ihtiyaç sahiplerine yanında olduğunu hissettiren Kızılay, gelir kapısını kaybetmiş esnafın dükkanını yeniden işler hale getirmesine, çiftçinin yeniden ekip biçerek üretmesine katkı sağlıyor. Afete hazır bireyler yetiştiriyor, savunmasız gruplara nasıl destek olunacağını öğretiyor. Sağlıklı yaşlanarak daha konforlu bir ömür yaşanacağını gösteriyor. Kızılay’ın temel ihtiyaçların karşılanması noktasında da çok çeşitli yardım programları bulunuyor. Kızılay Butikler ihtiyaç sahiplerinin kendi beğendiği kıyafeti almasını sağlıyor. Nakdi destekler ve gıda yardımları mutfak ihtiyaçlarını karşılıyor. Gönüllüler, yaşlı ve dezavantajlı grupların hayatlarına renk katıyor. Ülkenin ihtiyacı olan kanın tamamını karşılamak için titiz bir çalışma yürütülüyor. Gençlere yurt hizmeti veriliyor, gençlik kamplarında misafir ediliyor. Aşevlerinde kaynayan kazanlar sıcak yemek oluyor. Yurt genelinde ulaşılmayan yer kalmaması için “Aynı Hilalin Altında” konumlandırılan Kızılay şubeleri ile dünyanın farklı coğrafyalarındaki daimî delegasyonlar sayesinde el uzatılmayan yer bırakılmıyor.”
DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Deprem bölgesindeki çalışmaların devam ettiğini söyleyen Başkan Kelemençe, “Sosyal yardım ve güçlendirme faaliyetlerinin yanında afetlerde de ilk andan itibaren destek veren Kızılay, Kahramanmaraş depremlerinin etkilediği bölgede iyileştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Afet sonrası iyileştirme faaliyetlerini yürütmek üzere depremden en çok etkilenen Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Osmaniye ve Gaziantep olmak üzere 6 ilde Toplumsal Hizmet Merkezleri kuran Kızılay, bu merkezlerle afetzedelerle doğrudan temas ediyor. Bölgede nakit temelli destek programları da yürüten Kızılay, bugüne kadar toplamda 525.933 haneye 2.6 Milyar TL’lik nakit yardım sağladı. İlk fazı tamamlanan Esnaf ve Çiftçi Programları ile toplamda 48 Milyon TL ile 600 esnaf ve 860 çiftçimizin geçim kaynağına destek sağlanırken ikinci faz esnaf desteği ödemelerine de başlandı. İkinci faz ödemeleriyle 3585 esnafa toplamda 98.9 milyon TL’lik destek sağlandı. Kızılay 100. Yıl Kütüphanelerinde de gençlere ders çalışma ortamı sağlanırken psikososyal destek ekipleriyle ise eş zamanlı olarak ruh sağlığı ve psikososyal destek çalışmaları yürütülüyor” ifadelerini kullandı.
KIZILAY GAZZE’DEKİ ÇATIŞMA MAĞDURLARININ YANINDA
Kelemençe, “Milletin dayanışma ruhuyla Gazze’deki çatışma mağdurlarına destek olmak için çalışan Kızılay, uçaklar, iyilik gemileri ve bölgeden temin edilen tonlarca yardımı bölgeye ulaştırdı. Refah bölgesindeki çatışma ortamı nedeniyle Gazze’deki aşevini Deyr Belah bölgesine taşıyarak yeniden işler hale getiren Kızılay, günde 15 bin kişiye sıcak yemek sağlıyor. Gazze’ye alternatif yollardan insani yardım ulaştırılması için ise tüm muhataplarla görüşen Türk Kızılay, Filistin halkının yanında olmaya devam edecek.”
GÖNÜLLÜLER KIZILAY’IN GÜCÜNE GÜÇ KATIYOR
“Kızılay’ın gönüllü çalışmalarını sistemli bir şekilde yürüttüğü platformu gonulluol.org, 4 yılı aşkın süredir, gönüllü ekosistemine yön veriyor. Bu sistemle 330 binden fazla Kızılay gönüllüsü, gönüllülük ve insani yardım çalışmalarına katılmaya hazır olduğunu beyan ediyor. Dünyada başarılı bir örnek olan Kızılay’ın gönüllülük platformuyla 70.000'den fazla gönüllü 540.000'in üzerinde insani yardım faaliyetinde aktif olarak rol aldı.”
KAN BAĞIŞÇILARI KIZILAY’LA HAYAT VERİYOR
Kan bağışının önemine değinen Başkan Kelemençe, “Ülkenin kan ihtiyacını karşılamak için görevlendirdiği yaklaşık 4.000 çalışanıyla her gün 300 noktada kan bağışı alan Kızılay, yılın ilk 5 ayında 1.193.394 ünite kan rakamına ulaştı. Aldığı kan bağışlarıyla yaklaşık 1200 hastanenin kan bileşeni ihtiyacını karşılayan Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacının tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedefliyor. Kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için de 2013 yılından bu yana “Türkök Projesi” yürütülüyor. Kan gibi hayati öneme sahip Türkök projesinde yaklaşık 1.100.000 kişi aktif kök hücre bağışçısı bulunuyor” ifadelerini kullandı.
HABER: HABER MERKEZİ
Yorum yapın