DİSK/Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, belediye şirket işçilerine 2023 yılındaki seçimlerden önce kadro verilmesini istedi.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı, dün Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında belediye şirket işçilerine kadro hakkının ertelenebilecek ya da seçimlerden sonraya bırakılabilecek bir konu olmadığının altını çizdi. Siyasal iktidarın, her yeni gün toplumun Belediye şirket işçilerinden başka diğer kesimlerine müjde diye yeni haberler vermekte olduğunu belirten

 

 

Başkan Ovalı açıklamalarına “Siyasal iktidarın bu ardı arkası kesilmeyen müjdelerinin arasında biz Belediye şirket işçilerinin ve Belediye işçilerinin olmadığını büyük bir üzüntü ile görüyor, derinden etkileniyoruz. Ülkemiz, 14 Mayıs 2023’de yapılacak seçim virajına girerken Ailelerimizle birlikte 4 milyona yakın bir emekçi kesimi olan Belediye Şirket işçilerinin ve Belediye işçilerinin bu seçim matematiğinin içerisinde olmaması bizleri derinden üzüyor” diyerek devam etti.

 

 

 

Belediye şirket işçilerinin maruz kaldığı haksızlığa da dikkat çeken Ovalı; “Belediye Şirket İşçilerine Kadro hakkı ertelenebilecek ya da seçimlerden sonraya bırakılabilecek bir konu değildir. Sendikamız Belediye Şirket işçileri ile birlikte bu meseleyi esaslı olarak takip etmekte hükümetten bu konuda bir sonuca gitmelerini istemektedir. Buradan tekrar ediyorum Sendikamız Genel Merkezinin siyasi partilere daha birkaç gün önce verdiği bu konudaki kanun teklifinin TBMM genel kuruluna getirilerek yasalaşmasını Anamızın Ak sütü gibi helal olan kadro hakkımızın verilmesini 2023 seçimlerinden önce istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatı konusuna da değinen Başkan Ovalı bu konu hakkında; “Önceki yıllarda hizmet süresini tamamlayan bir işçi Kıdem Tazminatı ödeneği ölçeğinde barınacağı bir ev alabilirken bu gün için enflasyon nedeniyle bu mümkün olmamaktadır. Siyasal iktidardan kıdem tazminatı tutarlarının bu ölçekte yeniden güncellenmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

VERGİDE ADALET İSTİYORUZ

Başkan Ovalı diğer bir önemli konunun da vergi adaletsizliğinin işçiler ve emekçiler üzerindeki yükü olduğunu belirtti. Türkiye’de vergi adaletsizliği her geçen gün derinleştiğini ve işçilerin altında kaldıkları vergi yükü ve gelir dağılımı adaletsiz olduğunu söyleyen Başkan Ovalı açıklamalarına;

“Zengin ve varlıklı rant çevreleri daha az vergi öderken, toplumun diğer kesimleri daha çok vergi ödüyor. Bu oran, gelişmiş ülkelerde ise tam tersidir. Bunun sonucu olarak, ülkemizde bordrolu çalışan kesimin aylık ücretleri, vergi dilimlerinin yükselerek artması sebebiyle yılın ikinci yarısında ücretler sürekli düşmektedir. Ayrıca yılın ilk aylarındaki ödemelerimize kıyasla yılın son aylarında ödediğimiz su, gaz gibi faturalar güncellemeler gibi sebeplerle artıyor, gelirimiz vergi nedeniyle düşüyor. Bu durum çalışan sınıf için yıldan yıla ekonomik açıdan ağırlaşan bir hal almaktadır” şeklinde devam etti.

 

AZ KAZANANDAN AZ,

ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINMALI

Açıklamalarının sonunda her ay ayni ücreti, maaşı kazananlar için adaletli bir vergi sisteminde az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini söyleyen Başkan Ovalı vergi adaleti için isteklerini “Emek üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Vergi adaleti sağlanmalıdır.  Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınan; karın-rantın-faizin vergilendirilmesine dayanan bir vergi sistemi kurulmalıdır” diyerek sıraladı. Başkan Ovalı sözlerini “Bütün bu gerçekliklerin gözü önünde ülkemizde işçi sınıfına önderlik eden başta Abdullah Baştürk ile Kemal Türkler’i ve direnişlerde ve mücadelede yitirdiğimiz tüm yoldaşlarımızı saygıyla anıyoruz. Baharı da Getireceğiz, Umudu da Yeşerteceğiz!” diyerek noktaladı.

HABER MERKEZİ