Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Mega’ veya ‘Vizyon’ adıyla bilinen projelerine şöyle tarafsız olarak baktığınızda hep bir tuvalet sorunu olduğunu göreceksiniz. Balıkesir’de yaşıyor Çamlık veya Avlu’ya hiç gittiyseniz zaten bu soruna bizzat şahit olmuşsunuz demektir.

Günümüzde modern şehirlerin belki de görünmeyen amma sıkça hissedilen en büyük sorunu umumi tuvaletler ve bunların temizliği. Balıkesir bu sorunu son yıllarda sıkça yaşıyor.

Özellikle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin Çamlık ve Avlu Projesi gibi devasa çalışmalarında beleş keneflere ya yer vermemesi ya da verse bile az sayıda, kısıtlı alana yapması vizyon projelerin eksikliği olarak görülmekte.

Balıkesir’in şehir merkezi diyebileceğiniz en rahat ve geniş alanı bugün Zağnos Paşa Camii Meydanı diye bilinen alan. Eskiler iyi bilir bundan yıllar önce Caminin tuvaletleri yerin altında düşmeden inebilirseniz dikçe bir merdivenden sonundaydı ve paralıydı. Dönemin Belediye Başkanı İsmail Ok, tuvaletleri ücretsiz yaptı. Çünkü gün içinde binlerce kişinin dolaştığı meydanda umumi tuvalet maalesef yok. Balıkesir’in Büyükşehir olması ile meydanı yeniden düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, buradaki beleş kenefi 5 yıldız otel havasına büründürdü. Artan tuvalet sayısı, mermerleri ve engelli tuvaleti yanı sıra bebek odasıyla takdir gördü. Ne var ki gelişen ve büyüyen şehrin kalabalığına hizmet vermekte şu sıralar zorlanıyor. Ne zaman girseniz beleş kenef kuyruğu var.

Atatürk Parkı, yıkılıp adeta yeniden yapılmasına rağmen mevcut bir tuvalet var ve paralı amma temizliği tartışılır vaziyette.

 

DÜŞÜNÜN!

Düşünün ki şehri yönetenler olarak Çamlığı bir yaşam alanı olsun istiyorsunuz, yaz aylarında bir gecede 5 bin, 10 bin kişi gelsin diye düşünceleriniz ve planlarınız var, hatta bazı konser etkinliklerinde 20-30 bini aşan kişi Çamlık’a gelsin isteği içerisindesiniz. Fakat bu isteğin yanına bu kadar insanın doğal ihtiyacını karşılayacak beleş bir kenef yapmıyorsunuz. Çamlık Tepesi Rekreasyon Alanı’nda sadece Hilal minareli Çamlık Camii’nin dışında bir tuvalet alanı maalesef yok.

Benzer bir sorunun daha büyüğü Balıkesir Avlu Yaşam Merkezinde yaşanmakta. Her gece gidenler iyi bilir. Koca koca mekanların tek kişilik tuvaletleri var. Yaşam merkezindeki beleş kenef o kadar küçük ve dar alandaki her gittiğinizde kuyruğa giriyorsunuz. Avlu 2. Etabın da hizmete açılmasıyla mevcut projenin uzağında kalan beleş kenefin çok uzakta kaldığı da ayrı bir gerçek. Yanlış bilmiyorsam bebek bakım odası yok. Engelli tuvaleti var mı onu da görmedim ve bilmiyorum.

Uluslararası triatlon yarışlarının yapıldığı, Türkiye’nin eşi benzeri olmayan Kahvaltı Festivallerinin gerçekleştirildiği, mahşeri kalabalıkların oluştuğu yaşam merkezinin beleş kenef sorunu olduğu bir gerçek. 

Her gece binlerce insanın gittiği Avlu’da birer ikişer kişilik tuvalet koyma fikri hangi akla ziyanın düşüncesi hep merak etmişimdir. Stadyum dolusu insan var. Mekanlarda tuvaletler ufacık, tefecik içi dolu…

 

İSTENİRSE YAPILIYOR!

www.bandirmamanset.com internet sitesindeki bir haber dikkatimi çekti “BELEŞ KENEF HİZMETE GİRDİ”

Haber aynen şöyle: “Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Bandırma ortaokulu arka bahçesine yapılan kenef sessiz sedasız hizmete girdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Bandırma ortaokulu arka bahçesine yapılan kenef sessiz sedasız hizmete girdi.

Bandırmalıların dört gözle açılmasını bekledikleri tarihi yapının arka köşesindeki tuvalet hem de bedava tuvalet bugün hizmete girdi..

Açılışı resmi program kapsamına alınan ancak, tuvalet açılışının olumsuz tepkisi olacağı düşüncesi ile programdan çıkartılan tuvalet bugün sessiz sedasız hizmete alındı.”

HABER: İLKAN TOPRAK