Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kadın Kolları Başkanlığı tarafından Diyarbakır’da hunharca katledilen Narin ve O’nun nezdinde öldürülen minik çocuklar için bir basın açıklaması yapıldı.

İlçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına; Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ile Belediye Meclis Üyesi Havva Taylan da katılarak destek verdi. 

Diyarbakır’da henüz 8 yaşındayken katledilen Narin Güran’ın yanı sıra O’nun gibi öldürülerek hayattan koparılan çocukların da fotoğraflarının sergilendiği Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklamasına katılan kadınların öfkeleri ise adeta gözlerinden okunuyor gibiydi.

İlk olarak CHP’li Merve Akay’ın seslendirdiği basın açıklamasında; Minik Narin’in katledilmesinden duyulan derin üzüntüye dikkat çekildi.

Arkadaşları okula başlamadığı Narin’in ve tüm hayallerinin bir çuvala sığdırıp gömüldüğünü vurgulayan Akay; yaptığı açıklamada, “Adalet nöbetinden tüm yetkililere bir çağrı yapıyoruz. Hakikatli bir soruşturma yürütülmesi gerekiyor. Bu olayda kimin sorumluluğu varsa, bütün detaylı araştırmaların yapılarak adaletin tecelli etmesini bekliyoruz. Bunun altını niye çiziyoruz? Bu ülkede maalesef adaletin yoksunluğunu, hukukun işletilemediği, kadın ve çocuk cinayetleri söz konusu olduğunda suçluların gereken cezaları almadığını, caydırıcı infaz yapılmamasından dolayı kötü ruhlu canilerin her fırsatta masum canlara kıymaktan çekinmedikleri herkesçe aşikârdır. Bizler, çocuklarımızın, çocuk olmaktan doğan haklarının gözetilerek demokratik ortamda büyümesi gerektiğine inanıyoruz. Biz yaşamı öldüren, çocuk ve kadınları ezen anlayışı reddediyoruz. Bizler demokratik ve ahlaki bir toplum derken, bugün başka Narinler katledilmesin, başka çocuk ve kadınlar katledilmesin diye bu çağrımızı tüm demokratik kitle örgütleriyle birlikte yapıyoruz. Bu soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi, sonraki sürecin takipçisi olacağız. Başka Narinler ölmesin. Çocukların, kadınların ve tüm canlıların yaşam hakkını savunan bir toplum inşası için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“HEPSİ BİZİM EVLADIMIZDI KORUYAMADIK”

Narin’in katledilmesinin, yıllardır süre gelen bir çürümenin sonucu olduğunu savunan Merve Akay açıklamasında, “Narin gibi nice masum çocuk, kadın ya da erkek cehaletin bataklığında çırpınan, her türlü zulmü kendine hak gören. İşledikleri suçları örtbas etmek için her yola başvuran ahlaksız canilerin elinde solup gitmiştir. En başından en sonuna kadar bu vahşete karışanların ve susanların hesap vermesini istiyoruz. Biliyorum, yine soğumayacak yüreklerimiz. Ama en azından o büyük yangına bir iki kova su dökülmüş olacak. O bir çocuktu. Koruyamadık, çünkü sustuk, susuyoruz, görmezden geliyor ve unutuyoruz. Narin, Eylül, Ahmet, Ecrin, Münevver, Özgecan... isimlerini saymak bile günler sürecek daha birçok evlat. Bizim evladımızdı hepsi koruyamadık diye konuştu.

 

“NE VATANI KORUYABİLİYORLAR NE DE ÇOCUKLARIMIZI”

Basın açıklamasının ikinci bölümünü seslendiren CHP’li Behiye Anık Tok ise açıklamasına, Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Vatanı korumak, çocukları korumakla başlar’ özdeyişiyle başladı.

Toplum olarak çocukları koruyamadığımızın altını çizen Tok, “Narin’i de koruyamadık. ‘Devlet yaşatır’ denir ama bu ülkede devlet, Narin’i ve nicelerini yaşatamadı. ‘Bir çocuğu, bir köy büyütür’ denirmiş ya ey iktidar! Bizim ülkemizde Narin'in ölümü karşısında, bir köy susuyor ve siz buna göz yumuyorsunuz. Yazık, çok yazık… Yüreğimizi yakan bu acı, ne yazık ki çok tanıdık. Biz bu acıyı ne yazık ki yüzlerce kez, binlerce kez yaşadık. Bu acının adı Leyla'ydı, Müslime'ydi, Ceylin'di, Ecrin'di, İkra'ydı ve daha niceleriydi. Köyde, şehirde, doğuda, batıda yaşıyorlardı ve şimdi yoklar. Geldiğimiz nokta çok ama çok kaygı verici. 22 yılın sonunda ne vatanı koruyabiliyorlar ne de çocuklarımızı. Toplumumuzdaki yozlaşmayı, bu yozlaşmaya çocuklarımızın nasıl kurban edildiğini artık görmezden gelemezsiniz. Sizin kin ve nefret söylemleriniz kadını, kız çocuklarını, ikinci sınıf insan olarak gören, baskıcı, müdahaleci, ötekileştirici tavırlarınız bu ülkenin toplumsal ve ahlaki değerlerini yerle bir etti” dedi.

“HER CİNAYETTE OLDUĞU GİBİ, BURADA DA BİR ŞEYLERİN ÜZERİ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Behiye Anıl Tok yaptığı açıklamada, “Çocuklarımız can veriyor, kadınlarımız şiddet kurbanı oluyor, işçi cinayetleri engellenemiyor. Üstelik her cinayette olduğu gibi, burada da bir şeylerin üzeri örtülmeye çalışılıyor. Ülkemizde yaşanan tüm ahlaksızlıkların doğrudan ve dolaylı yegâne kaynağı AKP iktidarının liyakatsiz, yandaşı koruyan, kayırmacı ve hukuk tanımaz yönetim anlayışıdır. Bir kültür, bir toplum, bir devlet, ahlaksızlık kültürünü, çocuklara ve kadınlara tecavüzleri ve cinayetleri besler mi? Elbette ki hayır! Bilesiniz ki biz buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.

HABER: MAYHA