Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, yayınladığı basın açıklamasında prostat kanseri hakkında konuştu. Keskin, 50 yaşından sonra düzenli olarak muayene olunması ve kontrollerin yapılması gerektiğini söyledi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü nedeniyle basın açıklaması yayınladı. Müdür Keskin, yayınladığı basın açıklamasında prostat kanserini anlatarak önlem alma yollarını paylaştı.

Keskin, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Prostat, mesanenin hemen altında yer alan, içerisinden idrar kanalının geçtiği, erkek üreme sisteminde bir salgı bezidir. Normal durumda yaklaşık bir ceviz büyüklüğündedir. Prostat bezi yaşlanma ile birlikte büyüyebilir. Prostat kanserinde, prostat bezi içerisinde kanser hücreleri gözlemlenir. Yaşlanmayla birlikte daha sık ortaya çıkan prostat kanseri dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de erkek kanserleri arasındaUluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) Tarafından Yayınlanan 2020 verilerine göre 2. sırada görülmektedir.

Yapılan araştırmalara göre, bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riski; yaş, ailesel yatkınlık, beslenme alışkanlıkları ve kimyasal maruziyetler nedeniyle artabilmektedir. Erken evrede hiçbir belirti vermeyen prostat kanseri, kanser dokusunun büyümesiyle birlikte; Yavaş veya zayıf idrar çıkışı, özellikle geceleri sık idrara çıkma ihtiyacı, İdrarda veya menide kan varlığı, Sertleşme sorunu, Kanserin, kemiklere yayılımına bağlı kalça, sırt (omurga), göğüs (kaburga) ağrıları, Bacaklarda veya ayaklarda zayıflık veya uyuşma gibi şikâyetlere yol açabilmektedir.

Genel olarak erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin ise 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli olarak muayene olması erken tanı konulması açısından önem arz etmektedir.

Prostat kanserini önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak riski azaltmak için; Sigarayı bırakmak, Düzenli egzersiz yapmak, Sağlıklı ve dengeli beslenerek vücut ağırlığını sağlıklı sınırlar içerisinde korumak, Unutmayalım tüm kanserlerde olduğu gibi prostat kanserinde de; Erken teşhisle, başarılı bir tedavi ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlanır.”

HABER BUSE ASLAN