2 Nisan Otizm Farkındalık Günü, Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV) tarafından Balıkesir’de gerçekleştirilen renkli etkinliklerle kutlandı.
Balıkesir’de 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında ilk olarak otizmli bireyler aileleriyle birlikte Ata’nın huzuruna çıktı. Atatürk Anıtı'nda yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrası çelenk sunumu gerçekleştirildi. Bu anlamlı anların ardından katılımcılar, topluca yürüyüşe geçerek farkındalık mesajları verdi.
Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen yürüyüş, Salih Tozan Kültür Merkezi'nde son buldu.
Burada bir konuşma yapan OBİDEV Başkanı Fatma Tabanlı, otizmli bireylere farkındalığın dışında çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
ZORLUKLAR DEVAM EDİYOR
Tabanlı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu gün yalnızca kendimizi eğitmek için bir fırsat olarak hizmet etmiyor, aynı zamanda otizmle yaşayanlar için daha kapsayıcı bir dünya inşa etmenin önemini de vurguluyor.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), bireylerin dünyayı nasıl algıladıklarını ve onunla nasıl etkileşime girdiklerini etkileyen karmaşık bir nöro gelişimsel durumdur. Otizmli kişiler genellikle sosyal iletişim, davranış ve duyusal işlemede farklılıklar yaşarlar. "Spektrum" terimi, bazı bireylerin önemli desteğe ihtiyaç duyması, bazılarının ise bağımsız hayatlar sürmesi gibi geniş yelpazedeki semptomları ve şiddeti yansıtır.
Otizmin kesin nedeni henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da, araştırmalar genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığını öne sürüyor. Otizm genellikle erken yaşta teşhis edilebilir, ancak bireyler hayatları boyunca zorluklarla karşılaşmaya devam edebilir. Birçok kişi için zamanında müdahale ile yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirirken hayata katılmasını destekler.
Son yıllarda otizm de farkındalık yaratmada çok ilerleme kaydedilmiş olsa da, önemli zorluklar hala devam etmektedir.
Son verilere göre her doğan 36 bebekten 1’inde otizm görülme riski bulunmaktadır. Ülkemizde ise Otizm Platformu tahminlerine göre, yaklaşık 200 bin çocuk olmak üzere, toplam 750 bin otizmli birey yaşamaktadır. Bu rakamlar, otizmin sadece farkındalıkla sınırlı kalamayacak kadar büyük bir konu olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Otizmli bireylerin hakları, yalnızca bilinmesi gereken değil, korunması ve geliştirilmesi gereken haklardır.
Bugün, farkındalık ve kabullenmeyi öne çıkarmaktan öte, otizmli bireylerin yaşadığı günlük zorluklara çözüm üretilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu yıl, otizm tanısı almış bireyler için işlevsel çözümler ve somut adımlar atılmasının aciliyetine dikkat çekiyoruz” dedi.
Öte yandan salonda devam eden etkinlikler kapsamında OBİDEV eğitim kurumundan eğitim gören öğrenciler sahne performanslarını gerçekleştirdi. Piyano gösterisiyle başlayan etkinlik, sırasıyla korsan gösterisi, sevimli tavşanlar, sporla dans, ritim gösterisi gibi renkli gösterilerle devam etti. Özellikle parla gösterisi, izleyicilerden yoğun alkış aldı. Etkinlik, 8. renk gösterisiyle son buldu.
HABER: SERPİL YILDIZ
Yorum yapın