Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi’nin düzenlediği 1/10 Mimarlık Söyleşisi’nin gündeminde kent belleğini oluşturan tescilsiz Cumhuriyet dönemi binaları vardı. Etkinlikte bu binaların koruma altına alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi yönetimi tarafından düzenlenen Cumhuriyetin 100. yılında Balıkesir’de Mimari Miras konu başlıklı 1/10 Mimarlık Söyleşisi yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

Mimarlar Odası Balıkesir Şubesinde gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Prof. Dr. Berrin Akgün katılarak tecrübelerini kendisini dinleyenlerle paylaştı.

Yapılan sunumda özet ile; Balıkesir'deki mevcut Cumhuriyet Dönemi Mimari Mirası, Cumhuriyetin muassırlaşma, çağdaşlaşma söyleminin mekan ve mimarlık üzerinden toplumsal değişmeyi sağlama amacının sonucu oluştuğu belirtildi.

Ayrıca şehirdeki Balıkesir Muharrem Hasbi Un Fabrikası (1925), Balıkesir Gazi İlkokulu (1928), İnhisarlar Müdürlüğü (1930 öncesi), Balıkesir Vali Konağı (1928-1930), Evkaf Oteli (1927- bugünkü Assubay Orduevi), Necatibey Eğitim Enstitüsü (1928-32),  Doğumevi ve Ebe Okulu (1938-39), Memleket Hastanesi (1938-1942-1952), Balıkesir Atatürk Parkı (1934-2007) 52 Evler, Esenevler, Belediye Mensupları ve Subay Evleri Yapı Kooperatifleri gibi erken Cumhuriyet dönemi binaları kentin ve kentlilerin çağdaşlaşmasını sağlayan az sayıdaki nitelikli yapı örnekleri olduğu belirtildi.

Ayrıca bu yapıların bir bölümü tescillenmiş ve koruma altına alınmış olmasına rağmen  çok sayıdaki tescilsiz yapının tehdit altında olduğuna dikkat çekildi.

Prof. Dr. Berrin Akgün, konuşmasında Cumhuriyet’in tanığı olan ve Cumhuriyet ruhunu taşıyan ve aynı zamanda kent belleğinde önemli bir yer tutan yapıların giderek azaldığını, yıkılarak yerlerine yeni binalar yapıldığını söylediği ve söz konusu yapıların kent belleğindeki yerinin doldurulamaz olduğunu ifade erek kent belleği yapılan korunması gerektiğine işaret etti.

Öte yandan Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi’nin Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren Balıkesir'deki mimari özellikleri olan yapıların belgelendiği sergi 12 Ocak 2024 gününe kadar gezip görülebilmesi için Mimarlar Odası hizmet binasında açık tutulacak.

 

HABER: DOĞANCAN BALIK