Türkiye’de önlenemeyen kadın cinayetlerinin acı bilançosunu paylaşıldı. Mayıs 2024’te en az 40 kadını öldürdü, en az 56 kadına şiddet uyguladı, en az 30 kadının ölümü ise şüpheli.

Bianet basına yansıyan verilerden hareketle erkek şiddeti vakalarını derledi. Rapora göre erkekler 2024 yılının ilk beş ayında 159, sadece Mayıs ayında ise 40 kadını öldürdü. Erkekler, aynı ay içinde en az 56 kadına şiddet uyguladı, 29 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, beş çocuğu öldürdü.

Mayıs’ta en az 30 kadının ölümü basına "şüpheli” olarak yansıdı.

Raporda erkekler, 18 kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, bir kadını “miras” için öldürdü. Erkeklerin 21 kadını öldürme bahanesi ise basına yansımadı.

En az 23 kadını kocası, sevgilisi erkekler, sekiz kadını baba, oğul, kardeş gibi yakınları, üç kadını arkadaşı, iş arkadaşı, iki kadını damadı öldürdü. En az dört kadını öldüren beş failin kim olduğu bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, 23 kadını ateşli silah, 14 kadını kesici aletle öldürdü. Bir kadını yakarak, bir kadını boğarak öldüren erkekler, bir kadını da darp ederek öldürdü.

Erkekler, 12 kadını ev dışında sokak, ormanlık alan gibi alanlarda, 28 kadını da ev içinde öldürdü.

 

 

HABER: HABER MERKEZİ