Canavar her gün trafikte. Balıkesir’de 2023 yılında 4 bin 16 trafik kazasında 51 kişi kaza yerinde hayatını kaybetti, 5 bin 816 vatandaş ise yaralandı ve pek çoğu sakat kaldı.

Balıkesir’de, her yıl olduğu gibi bu yıl da Mayıs ayının ilk cumartesi günü "Karayolu Trafik Güvenliği Günü" ve takip eden hafta "Karayolu Trafik Haftası" çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Balıkesir Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nda “Hayatla Yarışılmaz” sloganı altında yapılan etkinlikte açılış konuşmasını Balıkesir Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Serdar Güler yaptı. Güler, trafik kazalarının, toplum genelini ilgilendiren üzücü ve yıkıcı sonuçlarıyla, ülkemizin ve Balıkesir’in öncelikli sorunları arasında yer aldığını hatırlatarak bunu verdiği rakamlarla ortaya koydu.

 

SADECE 51 KİŞİ KAZA

YERİNDE HAYATINI KAYBETTİ

Müdür Serdar Güler, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “2023 yılında ülkemizde 207 bin 902 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasında, 2 bin 211 vatandaşımız kaza yerinde hayatını kaybetmiş, 305 bin 227 vatandaşımız yaralanmış ya da sakat kalmıştır.

Yine aynı yıl, Balıkesir il geneli Polis ve Jandarma bölgesinde 4 bin 16 ölümlü ve yaralamalı trafik kazasında 51 vatandaşımız kaza yerinde hayatını kaybetmiş, 5.816 vatandaşımız yaralanmış ya da sakat kalmıştır.

Unutulmamalıdır ki, meydana gelen trafik kazalarının büyük bir oranı insan unsurunun hatalarından kaynaklanmakta olup, yapılan kaza analizleri sonucu bu oran yüzde 98 olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu kazaları en aza indirmek için denetim hizmetlerimiz aralıksız sürdürülmekte olup, 2023 yılında Polis ve Jandarma bölgesinde 1 milyon 216 bin 76 araç kontrol edilmiş, kusuru görülenlere 247 bin 945 ceza işlem uygulanmış, 17 bin 995 araç trafikten men edilmiştir.

Trafik kazalarını önlemek tümüyle mümkün olmayabilir, ama bu kazaları; sayıları ve sonuçları itibariyle en az seviyeye indirmek bizlerin elindedir. Trafik güvenliğinin sağlanması, yol kullanıcılarının eğitimi, yasal düzenleme ve denetleme hizmetleriyle birlikte, ilk yardım, kurtarma ve mühendislik hizmetlerinin etkili ve sürekli bir şekilde yapılması ile mümkün olabilir” dedi.

 

TRAFİK EĞİTİMİ

KÜÇÜK YAŞLARDA VERİLMELİ

Öte yandan trafik eğitiminin önemine dikkat çeken ve bu eğitimin küçük yaşlarda kazanılması gerektiğini söyleyen Müdür Güler: “Küçük yaşta öğrenilen trafik kurallarının daha kalıcı olacağı gerçeğinden hareketle uygulamakta olduğumuz projelerden birisi de Balıkesir Çocuk Trafik Eğitim parkında 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı sonu itibari ile 56 okul misafir edilerek 5 bin 113 öğrenciye teorik ve uygulama eğitim verilmiş, 33 okulda ise 18 bin  600 öğrenciye eğitim verilerek toplamda 23.713 öğrenciye ulaşılmıştır.

2024 yılı ilk 4 ayında il genelinde 8 bin 387 araç sürücüsüne, 829 yaya, 7.944 öğrenci olmak üzere toplam 17 bin 160 kişiye eğitim verilmiştir. Bu çalışmalarımız artarak devam edecektir.

Unutulmamalıdır ki; alınan trafik tedbirleri vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumaya yöneliktir. Vatandaşlarımızın trafik kurallarına uymaları ve bunu bir yaşam biçimi haline getirerek, trafik güvenliğine katkıda bulunmaları, ülkemiz ve Balıkesir'imizin huzuru açısından son derece önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Etkinlikte Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit’te kısa birer konuşma yaparak trafik eğitiminin önemine dikkat çektiler.

Trafik haftası nedeniyle Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nda düzenlenen programda resim, kompozisyon ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.

 

ÖDÜL ALAN İSİMLER

Şiir yarışmasında dereceye girenler: Yaren Taş, Duru Tabanlı, Zührenaz Şeker

Resim yarışmasında dereceye girenler: Ömer Aras Demir, Elif Türksever, Buğlem Serengil

Kompozisyon yarışmasında dereceye girenler: Fatma Gül Kaya, Zeynep Naz Özkan, Enes Gergöz

Yılın Trafik Görevlileri: Selin Zeybek, Erkan Özkurt, Hüseyin Avni Cansız, Kasım Babacan, Serkan Demir, Gökhan Gölge

Yılın Örnek Sürücüleri: Erkan Okçelik: Özgür Sevimli

 

 

HABER: İLKAN TOPRAK