“Tarım yoksa gelecek de yok”
İlimizde Tarım Lisesi Sayısı Arttırılmalıdır
Balıkesir bir tarım şehridir. Türkiye dünyanın tarım üssü olacaksa bunda ilimizin önemli bir payı olmalıdır. Yıllar önce kurulan ve pek bilinmeyen tarım liseleri günümüzde MEB tarafından yeniden yapılandırılmış ve canlandırılmıştır. Tarım Meslek Liselerinde okuyan öğrencilerin tarımsal üretim konusunda farkındalık kazanması için uğraş verilmektedir. Bu okullarda kışlık ve yazlık sebzeler üretimi ve yetiştiriciliği, toprak ve bitki kapsamında numune alımı, tıbbı ve aromatik (hoş kokulu) bitkilerin yetiştiriciliği ve üretim teknikleri, alternatif yetiştiricilik teknikleri ve tarla bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Öğrenciler tarım eğitiminin yanında kültür derslerinde de aktif olarak rol almaktadır.
Tarım da önemli bir yere sahip olan ilimizde tarım alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve ülkemizin bir tarım üssü haline getirilmesi için ikinci tarım meslek lisesinin açılması şarttır.
Milli Eğitim Bakanlığının 2020'de tarım alanında eğitim verilen okullarının sayısı 72 iken 2023 yılında bu sayıyı 144'e çıkmıştır. Ayrıca 2024 yılında iki okul daha açılmış ve okul sayısı 146 ya ulaşmıştır. Savaştepe de açılan Tarım Meslek Lisesi ilimize çok yakışmıştır.
Adı geçen lise 2020 yılında açılmış ve şu anda 116 öğrenci bulunmaktadır. Lisesinin "Tarım", "Yiyecek İçecek Hizmetleri", "Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı"  bölümleri bulunmaktadır. Uygulamalı eğitim gören tarım alanı öğrencileri tarafından yıl içerisinde 20 ton arpa, 10 ton buğday üretilmiştir. Okul arazisinin 45 dönümlük alanında mısır, 5 dönümlük alanında damlama sulama yöntemiyle pirinç yetiştirilmektedir. Aynı zamanda 5000 metrekare alan üzerine kurulan rulo çim üretim tesisinde; yeşil alan, orta orta kaldırım, sabit ve yeni kurulacak olan parklarda uygulanan projelerde kullanılmak üzere su tüketimi daha az olan ve kuraklığa dayanıklı 4 mevsim 5'li karma fito çimi üretilmektedir.
İlimizde sadece Savaştepe de bulunan Tarım Meslek Liselerinin çoğaltılması şarttır. Özellikle Gönen, Altıeylül veya uygun görülen bir ilçemize ikinci olarak (yatılı) tarım lisesinin açılması uygun olacaktır. Bu konuda hepimize görev düşmektedir.

Tarım lisesi mezunları ne iş yapar?
Meyve, bağ ve sebze yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, organik ve alternatif ürün yetiştiriciliği, meyve ve bağ fidanı üreticiliği, fide yetiştiriciliği ve sebze tohumu üreticiliği, iyi tarım ve organik yetiştiriciliği, alternatif yetiştiricilik ve süs bitkileri yetiştiriciliği yapan işletmelerde çalışabilirler.

Tarım lisesinde hangi bölümler var?
Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Süs Bitkileri, Peyzaj, Tarım Alet ve Makineleri olmak üzere 5 farklı bölüm vardır.