Türkiye sadece 4 üniversitenin hayata geçirdiği “Hukuk Klinik”lerinden birisi bugün Balıkesir Adliyesinde açıldı. Hukuk Kliniği sayesinde Balıkesir Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyan öğrenciler gerçek hukuki sorunlarla yüzleşecek ve bu sorunları çözme yeteneği kazanacak. Projede kapsamında soyut olan adalet kavramını gözlemleyerek, adalete hizmet sunan ile hizmet alana bizzat temas ederek somuta dönüştürecek geleceğin hukukçularını ayrıca mesleğe donanımlı bir şekilde girecek.

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı ile Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) arasında yapılan protokol kapsamında, Balıkesir adliyesinde ‘Hukuk Klinikleri’ projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında Balıkesir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri kliniğin bu yıl projesi olan "Kira uyuşmazlıklarında arabulucuk" konusunda vatandaşları bilgilendirecek. Öğrenciler ayrıca klinik sayesinde adliyelerde hakim ve savcılarla bir araya gelerek teoride öğrendiklerini uygulamada pekiştirme fırsatı bulacak.

Balıkesir adliyesindeki törene Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Soner Sağıroğlu, Ticaret Mahkemesi Başkanı Turgut Gök, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Emin Şen, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, hukuk fakültesi öğrencileri ve davetliler katıldı.

ÖĞRENCİLER BU PROJE İLE SOYUT ADALETİ

SOMUT BİR ŞEKİLDE GÖRECEKLER

Programda açılış konuşmasını yapan Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, projenin amacından bahsederek Hukuk Kliniklerinin Balıkesir adliyesinde açılmasında emeği geçenlere teşekkürlerini sundu. Akın; “Adalet soyut bir kavram, hayatın en önemli kavramlarından bir tanesi bu soyut kavramı adaletin tecellisi açısından somuta dönüştürmenin yolu da onu görmek, müşahede etmek adalete hizmet sunan hakim ve savcılar ile ve hizmet alan vatandaşa da bizzat temas ederek adaletin tecellisine şahitlik etmekle olur. Bu projeye iki yıl önce bakanlığımız Ankara adliyesinde başladı. Bizde bunu bu sene Balıkesir’de icra edelim diye düşündük. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“BU BİR FIRSAT VE AYRICALIK”

Daha sonra konuşan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu’da Balıkesir adliyesinde açılan Hukuk Klinikleri projesinin BAÜN hukuk fakültesi öğrencileri için bir fırsat ve ayrıcalık olduğunu söyledi. Rektör Oğurlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yargılamanın üç ayağı var malum. Bu üç yağında kalitesini yükseltmeye yönelik yapılacak her katkı bu ülkeye, bu ülkenin insanına katkı malzemesi taşıyor. 1991 yılında Hukuk Fakültesinden mezun olduğumda sınıfta bir sözleşme, dilekçe, çek, senet görmemiştik. Benim gibi mezun olma aşamasına gelene kadar bir çok kişi hukukta teoride bahsedilen terim ve kavramları ancak avukatlık stajı  sırasında görme fırsatı bulabilmiştir. Başsavcım az önce belirtti. Türkiye’de sadece 4 üniversite ile böyle bir bağlantı var çok ayrıcalıklı bir konu. Öğrencilerimiz bundan çok iyi yararlanmaları gerekiyor. Öğrencilerimize bu fırsatı sunan, adliyemizin bütün yöneticilerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Program sunulan ikram ve öğrencilerin adliyeye gelen vatandaşları kira uyuşmazlıklarında arabulucuk konusunda bilgilendirmeleri ve konu hakkında broşür dağıtmaları ile sona erdi.

HUKUK KLİNİĞİ HAKKINDA

Öte yandan hukuk kliniği eğitimi, hukuk fakültesi öğrencilerinin lisans döneminde öğrendiği teorik bilgileri, uygulamayla birleştirerek içselleştirdikleri bir eğitim metodudur. İnteraktif öğrenme yönteminin uygulandığı bu yöntem ile öğrenciler ezberleyerek değil, “yaparak”, diğer bir ifadeyle pratik deneyim kazanarak öğrenmektedir. Hukuk klinikleri programının en önemli fonksiyonlarından biri, hukuk fakültesi öğrencilerinin desteğiyle vatandaşların adalete erişimini kolaylaştırarak, geleceğin hukukçularına bugünden adalet bilincini kazandırmaktır.

HABER: İLKAN TOPRAK