Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bağ-Kur’luların prim gün sayısını 9 binden 7 bin 200’e indirmeyi planlıyor. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, yeni düzenlemenin yalnızca prim gününü etkileyeceğini, yaş şartının ise değişmeyeceğini açıkladı.
Bağ-Kur’lu milyonlarca esnaf ve küçük işletme sahibini yakından ilgilendiren yeni emeklilik düzenlemesi için çalışmalar hız kazandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatleri arasında yer alan prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e indirilmesi planını masaya yatırdı. Düzenleme hayata geçtiğinde Bağ-Kur’lular SSK’lılarla eşit prim süresine sahip olacak ve yaklaşık 5 yıl daha az prim ödeyerek emeklilik hakkı elde edebilecek. Ancak uzmanlara göre yaş şartında herhangi bir değişiklik yapılmayacak; erken maaş alabilmek için mevcut yaş kriterleri korunacak.
BAĞ-KUR’LULAR İÇİN ERKEN EMEKLİLİK PLANI GÜNDEMDE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatlerinden biri olan Bağ-Kur prim indirimi için çalışmalar resmen başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı bir televizyon programında, esnaf ve küçük işletme sahiplerinin prim günlerinin 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesine yönelik hazırlıkların sürdüğünü duyurdu. Bakan, hedeflerinin 2026’nın ilk yarısında düzenlemeyi tamamlamak olduğunu söyledi.
UZMAN: “SADECE PRİM GÜNÜNDE DEĞİŞİKLİK VAR”
SGK Uzmanı Emin Yılmaz, düzenleme hakkında yaptığı değerlendirmede, çalışmanın yalnızca prim gün sayısına odaklandığını vurguladı. Yılmaz, “Yaş şartında herhangi bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Emekli maaşı almak isteyenler, yeni düzenleme yürürlüğe girse bile mevcut yaş şartlarını doldurmak zorunda olacak” dedi.
KİMLER YARARLANABİLECEK?
Yeni düzenlemenin özellikle küçük esnafı kapsaması bekleniyor. 10-15 işçi altında personel çalıştıran işletme sahipleri, bakkallar, terziler, ayakkabı tamircileri ve çay ocağı işletmecileri bu haktan yararlanabilecek. Büyük işletme sahipleri ve şirket ortaklarının ise düzenleme dışında kalması öngörülüyor.
2008 ÖNCESİ VE SONRASI İÇİN BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Emin Yılmaz, düzenlemenin hangi tarih aralığındaki sigorta girişlerini kapsayacağının henüz netleşmediğini belirtti. “Muhtemelen 30 Nisan 2008 öncesi sigorta girişliler öncelikli olacak, ancak kapsam genişletilirse mevcut tüm Bağ-Kur’lular için prim indirimi geçerli olabilir” ifadelerini kullandı.
YAŞ BEKLEMEYE DEVAM
Yılmaz, emeklilik için yaş şartının aynen korunacağını ve yeni düzenlemenin sadece prim gün sayısında kolaylık sağlayacağını söyledi. Buna göre, yaşı doldurmayanlar prim indirimi olsa bile hemen emekli olamayacak.
DONDURULAN PRİM GÜNLERİ GERİ ALINABİLECEK
Daha önce Bağ-Kur borcunu ödeyemediği için primleri dondurulanlar, yeni düzenleme sonrası eksik günlerini “ihya” yöntemiyle geri satın alabilecek. Böylece prim gününü tamamlayan esnaf, yaş şartını da sağladığında emekli maaşı almaya başlayabilecek.
SON 7 YIL KURALI DEĞİŞMEYECEK
Uzmanlar, Bağ-Kur ve SSK arasında prim eşitlemesi yapılırken son 7 yıl kuralının değişmeyeceğini belirtiyor. Buna göre, farklı kurumlarda çalışanlar için emeklilik hangi kurumdan son 3,5 yıl prim ödendiğine göre belirlenecek.
Kaynak: Haber Merkezi