İtalya, 2026–2028 arasında AB dışı ülkelerden yaklaşık 500 bin kişiye çalışma vizesi vereceğini duyurdu. Yeni plan, ülkenin yaşlanan nüfusu ve işgücü açığını dengelemeyi amaçlıyor.
İtalya, 2026 ile 2028 yılları arasında Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerden yaklaşık 500 bin yabancı işçiye çalışma vizesi vermeyi planlıyor. Karar, İtalya'nın yaşlanan nüfusu ve işgücü ihtiyacı doğrultusunda hayata geçirilecek yeni göç planı kapsamında açıklandı.
İtalyan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni çalışma izni kotası, 2026 yılında 164 bin 850 kişiyle başlayacak ve 2028 yılı sonuna kadar toplamda 497 bin 550 kişiye ulaşacak. Programın amacı, çeşitli sektörlerde yaşanan nitelikli iş gücü açığını kapatmak.
Program Nasıl Belirlendi?
İtalya hükümeti, vize kotalarını belirlerken şu kriterleri dikkate aldığını açıkladı:
İş dünyasının talepleri
Sosyal tarafların görüşler
Önceki yıllarda yapılan fiili başvurular
Gerçekçi ve sürdürülebilir bir göç politikası hedefi
Hükümet adına yapılan açıklamada, “Kotalar, işletmelerin ihtiyaçlarına cevap veren ve aynı zamanda gerçekçi bir program hedefiyle oluşturuldu” ifadeleri kullanıldı.
İşgücü Açığı Gündemde
İtalya’da doğum oranlarının düşmesi ve nüfusun yaşlanması, özellikle tarım, sağlık ve inşaat sektörlerinde işgücü ihtiyacını artırıyor. Ülkenin 2024 yılı verilerine göre, doğum sayısı ölümlerden 281 bin daha az olurken, ülke nüfusu yaklaşık 37 bin kişi azalarak 58,93 milyona geriledi.
Bu durumun etkilerini değerlendiren düşünce kuruluşu Osservatorio Conti Pubblici, İtalya'nın 2050 yılına kadar yaklaşık 10 milyon yeni göçmen işçiye ihtiyaç duyacağını öngörüyor.
İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, çalışma vizesi programının yasal çerçeveler içinde sürdürüleceğini belirterek, göçün kontrollü ve planlı şekilde yönetileceğini vurguladı.
Geçmiş Dönemde de Benzer Adımlar Atıldı
Bu yeni plan, İtalya’da sağ koalisyon hükümetinin göçmen işçilere yönelik ikinci büyük vize programı olacak. 2023-2025 döneminde de yaklaşık 450 bin kişiye çalışma izni verilmişti.
HABER: HABER MERKEZİ
Yorum yapın