Kepsut’ta Akdeniz Meyve Sineği Alarmı: Üreticilere Toplu Mücadele Çağrısı

meyve sineği (1)

Kepsut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, artan sıcaklıkların etkisiyle çoğalan Akdeniz meyve sineğine karşı üreticileri uyardı. Müdürlük, “Toplu ve zamanında mücadele edilmezse büyük ürün kayıpları yaşanabilir” açıklamasında bulundu.

 

Kepsut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ilçede Akdeniz meyve sineğine karşı yürütülen survey ve tuzak takip çalışmalarını sürdürüyor. Teknik personeller tarafından yapılan gözlemlerde zararlı popülasyonunda artış yaşandığı tespit edildi.

Yetkililer, mücadelenin aksatılması halinde özellikle Trabzon hurması, armut, elma, ayva ve hünnap gibi meyvelerde ciddi zararlar oluşabileceğini belirtti.

Açıklamada, küresel iklim değişikliği ve sıcak geçen hava koşullarının zararlı popülasyonunu artırdığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Etkin bir mücadele yapılmadığı takdirde önemli kayıplar yaşanabilir. Bu nedenle üreticilerimizin zamanında ve toplu şekilde mücadele yürütmeleri büyük önem taşımaktadır.”

Bakanlık teknik talimatları doğrultusunda yürütülmesi gereken mücadele çalışmalarının, tavsiyeli bitki koruma ürünleriyle ve tekniğine uygun biçimde yapılması gerektiği vurgulandı.

Müdürlük, hasat sonrası bahçelerde zararlı bulaşık meyve bırakılmaması gerektiğini hatırlatarak, bu meyvelerin derin çukurlara gömülmesi ya da siyah poşetlere konulup güneş altında imha edilmesi gerektiğini duyurdu.

Kimyasal mücadele için ise “zehirli yem kısmi dal ilaçlama metodu”nun tercih edilmesi, ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin kullanılması ve hasat ile son kullanma sürelerine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

 

Exit mobile version