19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Balıkesir’de düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Yoğun katılımın olduğu programda salonda renkli görüntüler oluştu.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk Anıtı’ndaki çelenk sunma töreni ile başladı. Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp beraberindeki gençlerle birlikte Ata’nın huzuruna çıkarak çelenk sundular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören Kurtdereli Spor Salonu’nda devam etti.
Buradaki program şiir ve marşların hep bir ağızdan söylenmesinin ardından, halk oyunları ve jimnastik gösterileri sunuldu.

Günün anlam ve önemine binaen konuşan Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp, 19 Mayıs’ın bir tarihten öte milletin milli özgüveniyle bağımsızlık iradesini ortaya koyduğu ya istiklal ya ölüm kararlılığıyla kaderini değiştirdiği tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Balıkesir’in sporcu sayısı ve tesisleri ile bir spor ve gençlik kenti haline geldiğini hatırlatan Müdür Özalp, özetle şunları dile getirdi: “Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle 1919’da yakılan bağımsızlık meşalesinin 107. yıl dönümünde Kuvayi Milliye ruhunu yüreğiyle taşıyan sizlerle bir arada olmanın gururunu yaşıyoruz. 19 Mayıs bir tarihten öte milletimizin milli özgüveniyle bağımsızlık iradesini ortaya koyduğu ya istiklal ya ölüm kararlılığıyla kaderini değiştirdiği tarihi bir dönüm noktasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan bu kutlu mücadele milletimizin azim ve kararlılığıyla zafere ulaşmıştır.
Sevgili gençler, bu aziz vatan büyük fedakarlıklarla sizlere emanet edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün sizlere duyduğu güven bizler için daima yol gösterici olmuştur. Sizler yetenekli nesil, güçlü Türkiye idealinin taşıyıcılarısınız. Çalışkanlığınız, azminiz ve milli değerlerimizden aldığınız güçle ülkemizi daha güçlü yarınlara taşıyacağınıza yürekten inanıyoruz. Türkiye’nin aydınlık geleceği sizlerin ellerinde şekillenecektir.
Balıkesir, Kurtdereli Mehmet Pehlivan’dan Yasemin Adar’a, İsmail Akçay’dan Ali Eren Demirezen’e uzanan köklü bir spor mirasıyla gençlerimize ilham veren güçlü bir şehir olmuştur. Bugün ise Esra Yıldız Kahraman, Alara Atman ve ismini sayamadığım birçok milli sporcumuz bu mirası uluslararası arenada başarıyla temsil ederek yalnızca madalyalarıyla değil, azmin ve mücadele ruhuyla da gençlerimize örnek olmaktadırlar.
Bu başarılar ülkemizin Türkiye Yüzyılı vizyonunun spor alanındaki karşılığı olan sporun yüzyılı hedefinin en somut göstergeleridir. Balıkesir geçmişin gücünü geleceğinin potansiyeli ile birleştirerek yeni şampiyonlar yetiştirmeye devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri üzere Türkiye Yüzyılı aynı zamanda sporun yüzyılı olacaktır. Bu vizyon doğrultusunda ilimizde hayata geçirilen her yatırım ve yetiştirilen her sporcu bu büyük hedefin bir parçasıdır.

BALIKESİR’İN SPOR ALTYAPISI GÜÇLENİYOR
Amacımız sporu bir yaşam kültürüne dönüştürmek ve yetenekli nesil, güçlü Türkiye anlayışıyla ay yıldızlı bayrağımızı en yüksek kürsülere taşımaktır. Bu vizyon doğrultusunda yürütülen yatırımlar yalnızca belirli merkezlerle sınırlı kalmayıp Anadolu’nun her köşesine yayılmaktadır. Bu anlayışın en güçlü karşılığı ise sporun başkenti Anadolu vizyonudur. Balıkesir’de bu vizyonun en güçlü temsilcilerinden biri olarak spor altyapısını her geçen gün daha da güçlendirmektedir.
Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleriyle ilimizde gençlik merkezleri, spor tesisleri, yurtlar başta olmak üzere birçok yatırım hayata geçirilmiştir. Aynı zamanda gençlik kampları, uluslararası değişim programları, Teknofest, Unides, sportif yetenek taraması ve dost gibi projeler sayesinde de çocuk ve gençlerimiz bilimden spora, sanattan teknolojiye kadar birçok alanda kendilerini geliştirmeye ve yeteneklerini keşfetmeye imkanı bulmaktadır.
Bu imkanlar doğrultusunda gençlerimiz ulusal, uluslararası organizasyonlara katılarak önemli deneyimler kazanmakta, farklı kültürlerle tanışmakta ve elde ettikleri başarılarla burs ve desteklerden yararlanarak geleceklerine daha güçlü adımlarla ilerlemektedirler. Tüm bu süreçlerin somut göstergesi ve yansıması olarak Balıkesir’de yaklaşık 130 bin lisanslı sporcu, 361 spor kulübü, 18 öğrenci yurdumuz, 14 gençlik merkezimiz ve toplam 98 spor ve gençlik tesisi ile spor ve gençlik kenti haline gelmiş durumdayız.
Son 3 yılda ise ilimizde 26 gençlik ve spor tesisi, 22 halı saha, 6 öğrenci yurdu tamamlanarak hizmete açılmış, 9 yeni tesisimizin yapımı hızla devam etmektedir. Yurtları, gençlik merkezleri, spor salonları, yüzme havuzları, futbol sahaları ile Balıkesir geleceğin sporcularını, sanatçılarını, bilim insanlarını ve liderlerini yetiştiren güçlü bir merkez olmaya devam etmektedir.”
Öte yandan kutlamaya Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, CHP Milletvekili Serkan Sarı, İYİ Parti Milletvekili Burak Dalgın, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir, CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı kurum ve daire yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katıldı.








