1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İKİNCİ EL OTODA DURGUNLUK DÖNEMİ!   

İKİNCİ EL OTODA DURGUNLUK DÖNEMİ!   

featured
0
Paylaş

Yeni yıla girilmesi sebebiyle sıfır araçlara yapılan kampanyalar sonrası ikinci el araç satışları sert frenledi. Oto galerici Çağdaş Savran, ikinci el otoda bekleme dönemi yaşandığını satışların yeniden başlaması için özellikle banka kredi oranlarının düşürülüp çekilen para tutarının ise yukarı yönlü gitmesi gerektiğini söyledi.

 

Bir dönem ülkemizde yatırım aracı olarak görülen otomotiv piyasası küresel piyasalardaki siyasi dalgalanmadan etkilenerek yükselişe geçen altın sebebiyle yatırım aracı olmaktan çıktı.

Özellikle yüksek kar beklentisiyle stoklanan otomobiller, fırsatçıların elinde patladı. Talepteki daralma ve kredi maliyetlerindeki artış nedeniyle fırsatçılar, indirim yaptıkları halde alıcı bulamıyor.

İkinci el otomobilde bir dönem al-satçı olarak bilinen yatırımcıların yerini gerçek alıcılar almaya başladı.

 

“ARAÇ KREDİLERİNDE FAİZ

ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ”

Balıkesir Galericiler sitesi esnaflarından, şehrin tanınmış oto galericilerinden Çağdaş Savran, ikinci el otomobil satışlarının durgun bir dönemden geçtiğini söyledi. Bunun en önemli sebeplerinden birisinin sıfır araçlara dönük kampanyalar olduğunu ifade eden Savran; satışların yeniden hareketlenmesi için banka kredi oranlarının düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Savran, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bankalar araç almak isteyenlere yüksek faiz oranı veriyor. Bu oranlar aşağı yönlü bir seviyeye çekilmesi gerekiyor. Ayrıca alacağınız otomobilin fiyatı yükseldikçe alacağınız para miktarı artması yerine geriliyor. Burada da bize göre bir yanlışlık var. Araç fiyatı yüksek ise kredi alacağınız oran daha fazla olmalı.  Ülkemizde son dönemde altının yükselişi sebebiyle otomobil yatırım olmaktan çıktı. Artık araçları gerçek ihtiyaç sahipleri alıyor.

Ayrıca araç alacaklara yetki belgesi olan firmalardan araç almaları konusunda uyarmak isterim. Artık yetkisiz araç satışı yapan kişiler yılda 3 kez den fazla araç satamayacaklar. Satarlarsa ağır cezalarla karşılaşabilirler.”

Öte yandan otomotiv sektöründe karlılık oranının düştüğünü, işletme maliyetlerinin arttığını  söyleyen Çağdaş Savran; “Bugünlerde en çok satılan araçlar orta segmentli araçlar oluyor. Çünkü otomobili artık sadece ihtiyaç sahipleri alıyor. Ayrıca bu segmentteki örneğin 500 bin TL ile 1500 bin TL fiyat aralığındaki araçlar daha kolay satılıyor ve alıcı buluyor” şeklinde konuştu.

Çağdaş Savran, son olarak otomotiv sektörü, kuyumcu ve emlakçılara bu yıl getirilen 40 bin liralık yetki harcı ödemesinin kaldırılmasını talep etti. Bu rakamın 30 bin nüfusunun altındaki yerleşim alanlarında 20 bin lira olduğunu ve her yıl ödeneceğini belirten Savran, durağan bir dönem geçiren ve kar marjı her geçen gün azalan sektör için bu yetki harç ücretlerinin fazla olduğunu ve kaldırılması gerektiği ifade etti.

Giriş Yap

Balıkesir Birlik Gazetesi - Son Dakika , Güncel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!