Özellikle Turistik bölgelerde ve büyükşehirlerde lokantaya gitmek için uzun uzun düşünmek gerekiyor. Buralarda, Döner ekmek 550 liradan başlıyor. Bazı turistik lokantalarda çorba fiyatları 700 liradan başlıyor.
Lokantalar menülerini güncelledikçe fiyatlar artıp duruyor. Dışarıda yemek yemenin maliyeti kişi başı 400 lirayı geçti. Ucuz yemek servisi ile bilinen yerlerde bile menü fiyatları uçtu gitti.  bir zeytinyağlı sarmanın 10 TL olduğu görüldü. Gösterişli bir lokanta da bir tostun 500 lira, menemenin 400 lira, çayın 50 lira olması artık normal karşılanıyor. Balıkesir de ortalama bir lokanta da kebap menüsü 400 lira, pilav üstü döner ise 300 lirayı buldu. Fiyatların yükselmesi ile birlikte lokantalara giren müşteri sayısında ilimizde yaklaşık yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığı söyleniyor.
Bir anda yükselen fiyatların üzerine bir dönerciden maliyet hesabı fiyat aldım. Kuzu, dana ve kuyruk yağı kullanılan bir dönerin 100 gramlık maliyetinin 80-90 lira olduğu; bunun içine kira, vergiler, faturalar ve çalışan ücretlerin de eklediğinde ortalama 90-100 lirayı bulduğunu belirtti.(Döneri kaç liraya sattığını yazmak istemedim.) Ayrıca, aynı kişi 70 liraya satılan bir lahmacunun maliyetinin, bütün giderler içine konulduğunda 25-30 lira, 150 liraya satılan bir kebap dürüm maliyetinin 50-60 lira olduğunu belirtti.
Özellikle körfez bölgesinde bulunan bir balık restoranında; 4 çeşit meze ve ortaya büyük bir balık istendiğinde hesap ortalama 3 bin lirayı buluyor. Gelen adisyonlarda bahşişin de peşin alındığı görülüyor. Servis ücreti olarak fişe eklenen ücretin, bütün hesabın yüzde 10'u olduğu ifade ediliyor. Ayrıca masada bulunan çatal-kaşık-peçete-tuzluk gibi ürünler de 'kuver' ücreti adı altında fiyatlandırılıyor. Burada da kişi başı 30-40 lira kuver ücreti alınıyor.
Hammadde fiyatlarının yükselişi, enerji ve personel gibi birçok şeyin giderleri karmakarışık olunca işletmeler arası bir fiyat kargaşası ortaya çıkıyor. Fiyat artışlarını önlemek için kapı önüne menü fiyat listesinin konulması bile fiyatların artmasını engelleyemedi. Şu anda neyin pahalı, neyin ucuz olduğunu kimse şu anda çözemiyor. Yan yana olan iki mekanda farklı fiyat karmaşası var.
İlimizde yemek kampanyası yapanlar bile sessiz sedasız kampanyalarını sonlandırdılar. Neden devam etmediklerini sorduğumda ise fiyat artışlarından dolayı zarar etmeye başladıklarını belirttiler. 

Mercimek Çorbası
Köyden Balıkesir’e gelen köylü vatandaş sabah kahvaltısı için bir lokantaya gider. Sabahın erken saatleri olduğu için oldukça kalabalık olan lokantada yer bulamayan köylü kasiyerin yanındaki küçük bir masaya oturur, garson gelince mercimek çorbası ister, fakat bizim köylü çorba gelene kadar bir sepet ekmeği yer. Çorba gelir onu da içer giderken kasada oturan hacıya borcunu sorduğunda hacı:
- Yediğin ekmeğin parasını ver de çorba bizden olsun, der.