'İNCİNMİŞSİN' DEDİ

Evimizde bulunan sevgi ve ilgi gösterdiğimiz zaman zaman kendimizden bile fazla önem verdiğimiz patili dostlarımızın  bakımı ve beslenmesi yönüyle insanlarda da bulunan  bazı ortak özellikleri taşır.

Dostumuzu  sahiplenmeden önce her şeyi en ince detaya kadar planlamamız ve içtiği sudan kullanması gerektiğinde ilacına kadar düşünmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir.

Konuşamayan bu dostlarımızın Yaşam tarzlarındaki küçük bir değişim doğru yönde ve doğru bir uygulama ile olmazsa hem fiziksel hem psikolojik olarak onlara zarar verebilir.

 Özellikle köpekler duygusal olarak bağlılıklarıyla bilinen ve sahip olgusu fazla olan  evcil hayvan gruplarından olduğu için onlarda göreceğiniz ruhsal bozukluklar karşılaşabileceğiniz durumlardandır.

Bu bozukluklardan en sık görülen davranış bozuklukları hem sizin hem de köpeğinizin yaşam konforunu azaltan siz köpek sahiplerinide üzecek bir durum olarak giderek büyüyebilir.

Davranış bozukluğu yaşayan köpekler kimi zaman sahipleri tarafından barınağa bırakılma, tek edilme, ötenazi gibi en negatif durumlarla karşı karşıya getirilir.

Bir evin içinde yaşarken bu sorun nedeniyle hayat kalitesi düşen köpekler, terk edilme durumunda dışarıdaki yaşam koşullarına uyum sağlayamaz. Köpeği dolaylı olarak ölüme terk eden bu yöntemler yerine onunla anlaşmak ve profesyonel bir destekle ona yardımcı olmak en iyi seçimdir.

Köpeğinizin problemini anlamak için olası davranış bozukluklarını inceleyebilir, bunlardan birini ya da birkaçını gösteren köpeğinizi uzman bir veteriner hekimine veya konusunda uzman köpek eğitmenine  götürebilirsiniz.

Dışkı yeme

Dışkı ve idrarı tutamama

Sürekli havlama

Dışarıda geçirdiği zamanda ilgi çekme isteği ve fazla hareketlilik

Özellikle arabalara, bisikletlere havlama

Depresyon

Tüyleri fazla yalama ve koparma

Normal olmayan cinsel davranışlar

Kendisinin eşyasını ya da sizin eşyanızı yeme/parçalama

Ağzında sürekli bir nesne ile gezmesi

Bir alan ya da eşyayı gereğinden fazla sahiplenme

Ayrılma korkusu ile siz olmadan vakit geçirememe

Uyku ve diyet sorunları

Sık sık bir yeri kazma durumu

Sık mama isteme

Doyma hissi hisetmeme

Yabancı insanlara veya hayvanlara karşı agresif sert tavırlar.

Terkedilme duygusu.

Aşırı alan koruma tavrı.

Dışarıda tuvaletini yapmama durumu.

Dışarıya çıkmama durumu.

Yukarıdaki problemler bir davranış bozukluğudur ve gerekli terapilerle çözülebilir. Çünkü köpekler 3-5 yaşına kadar oturan kişiliği nedeniyle bu süreçte doğru yetiştirilme şekliyle büyümelidir.

Aksi taktirde küçük bir problem büyüyebilir ya da köpeğinizin sizinle olmadan önce yaşadığı bir travma stres bozukluğu olarak ortaya çıkabilir. Bu durum da davranış bozukluğu olarak seyredebilir.

Yavru köpeklerde henüz kişiliği oturmamış olduğundan gelecekteki bu gibi sorunlar henüz sahibi tarafından anlaşılmayabilir.

Ancak fark edilen durumlarda yapılması gereken bir uzmana   danışmaktır.

Her köpeğin yaşı, cinsi, yaşam alanı, beslenme şekli ve sağlık durumu birbirinden farklı olduğu için farklı eğitim tekniği veya karakter eğitimine  ihtiyaç duyulur.

Bu nedenle uzman eğitmenlerin  önerisi ile diyet değişimi, itaat eğitimi, klasik koşullanma eğitimi,  diğer köpeklerle sosyalleşme gibi tedaviler uygulanabilir.

Hem çevredekiler hem köpek sahibi hem de köpeğin kendisi için davranış bozuklukları büyük bir sorun olmak yerine tedavi edilebilir ve tedavi sonucu kesin çözüm alınabilir vakalardır ve çözümü için bir bilene danışmak şarttır.