“Her şeyin başı sağlık, sağlık olsun, Allah sağlığımızı bozmasın” vesaire…

Sağlığımızla ilgili bu tip sözleri gün içinde bile defalarca dile getirir dururuz. Dualarımızda da ilk sıradadır sağlığımız. Hepimiz biliriz ki sağlığın önemini de gerçekte sağlığımızla aramızdaki ilişki nasıl, üstünde ne kadar dururuz?..

Hayatımızın yapısını belirleyen ilişkilerdir. Bu ilişkiler sadece sosyal ilişkilerle sınırlı değildir. Duygularımızla, düşüncelerimizle, yeteneklerimizle, gelmişimizle, geleceğimizle sağlığımızla da aramızda daima bir ilişki vardır. Bütün bu ilişkiler hayatımızın yapı taşlarını belirler. Sağlık her şeyden daha kıymetli, en önemli, her şeyin üstünde olduğu halde kaybetmeden nedense pek değerini bilemiyoruz. Hatta hayatın rutini içinde en çok unuttuğumuz sağlığımızla olan ilişkimiz oluyor. Sağlığımıza ne kadar özen, sevgi, itina gösterebiliyoruz? Sağlığımız için ne kadar zaman ayırabiliyoruz? Onu tanımak, dinlemek, anlamak için neler yapıyoruz?..

Bütün ilişkilerin olmazsa olmazı güven, anlayış, paylaşım vesaire, sağlığımızla olan ilişkimizde ne kadar aktif ne kadar uygulanabiliyor?..

Örneğin; bedenimizin bizi sağlıklı tuttuğuna ve tutacağına ne kadar güvenebiliriz ya da bedenimiz ona ilgi ve özen gösterdiğimize güvenebilir mi?..

Ne kadar sağlıklı yaşıyoruz, sağlığımıza ne kadar dikkat ediyoruz? Hem iyi hem kötü günde sağlığımızın değerinin farkında mıyız? Yoksa onu sadece kötüye gittiğinde hatırlayıp, iyi olmadığı için bolca sitem ve şikayette mi bulunuyoruz!...

Açıkçası bir sorun çıkarmadığı sürece sağlığımızla pek ilgilenmeyiz. Sadece dualarımızla ve niyetlerimizde ilk sırada sayarız, o da ezbere!...

Ama yaşarken aynı önceliği ona vermeyiz. Hatta sağlığımızın bozulma sebebini hep dışarıya bağlarız. “Bu yüzden stres oldum, hava kirli, su kirli, toprak kirli, bu olay beni çok mutsuz etti, şu mesele düzelmeden ben iyi olmam” gibisinden benzeri örnek cümleler kurarak, daha doğrusu bahanelerle sağlığımızı hem dışarıya karşı hem de çeşitli koşullara bağlarız. Kontrol sadece bağlı olduğumuz şartlarda sanırız. Aslında kontrol bizde ve onu bir şarta bağlarken de bizdeydi…

Her ilişkiyi onarmak ve iyileştirmek mümkündür. Sağlığımızla aramızdaki ilişkiyi de onarabilir ve iyileştirebiliriz. Sağlığımıza ne kadar düşkünüz ne kadar umursuyoruz ne kadar ihmal ettik, sağlıklı yaşamak için neler yapıyoruz ya da yapmıyoruz, mesafeli miyiz ya da samimi miyiz?..

Gün içinde sağlıklı olmak adına ne kadar kendimize zaman ayırıyoruz?..

Sağlımız ile aramızdaki ilişkiyi onarmak ve iyileştirmek istiyorsak önce kendimize bu soruların cevabını verelim. Hayatın devamlılığı için ilk sırada gelen sağlığımızı ihmal etmeyelim, çünkü sağlık en değerli varlığımızdır. Sağlığımızı kaybetmeden değerini bilelim….

“Sağlık bir tercihtir, onu tercih etmeyi öğrenin!..” RAYMOND