Göz rengini kalıcı olarak değiştirmek mümkün mü?
Evet, göz rengi değiştirme kalıcı olarak mümkün.
Öte yandan, bu “evet” yanıtını alıp erkenden sevinmek de doğru değil.
Önce bilinmesi gerekenler nelerdir bir bakalım.
Göz rengini iki yöntemle kalıcı olarak değiştirebiliriz:
Lazer uygulamasıyla
Göz içine yapay iris takılmasıyla
Göz rengi değiştirme kalıcı olarak lazer ile nasıl yapılır?
Göz rengi değiştirme işlevi için göze rengini veren dokuya, yani iris dediğimiz dokuya uygulanan özel bir lazer ile koyu renkteki bir göz mavi-yeşil renge çevrilebilir.
Gözümüzün rengini pigment hücrelerinin yani boya hücrelerinin sayısı belirler.
Pigment hücreleri, koyu kahverengin de. Gözümüzde bu hücrelerden çok sayıda varsa gözümüz siyah – koyu kahverengi olur. Pigment hücrelerimizin sayısı orta karar ise gözümüz açık kahve – ela renginde olur. Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz.
Lazer ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün.
Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Şimdi de kötü haber geliyor:
Kalıcı göz rengi değiştirme işlemi, maalesef çok riskli.
Neden?
Bunu anlamak için, şu temel bilgiyi bilmemize ihtiyaç var:
Göz sürekli olarak, göz küresi içinde kapalı kalan bir sıvı üretir.
Bu sıvının üretim fazlasını da filtre görevi yapan dokulardan geçirerek kan damarları yoluyla göz küresinin dışına atar.
Göz içindeki bu filtre dokular herhangi bir nedenle tıkanırsa fazla sıvı göz küresini terk edemez ve göz içinde birikir.
Göz sıvı üretmeye ara vermeden devam edeceği için, belli bir süre sonra göz içinde biriken sıvı aşırı bir basınç yapar ve bu basıncın etkisiyle görmemizi sağlayan hücreler ezilerek ölmeye başlar.
Bu duruma glokom, yani göz tansiyonu hastalığı denmektedir.
/////
UÇAKLAR NEDEN KARA KUTUDAN YAPILMIYOR?
Uçak kazaları ne yazık ki çok büyük can ve mal kayıplarına neden oluyor. Bu kazalarda uçak parçalansa bile kara kutu sapasağlam çıkarılıyor. Kara kutu bu kadar sağlamken peki neden uçaklar kara kutudan yapılmıyor?
Uçak kazalarının en büyük tanığı kara kutulardır. Uçuş anındaki veriler burada kaydedilir. Herhangi bir hava olayını, kazanın nedenini öğrenmek için kara kutudaki verilerden yararlanılır. Bir kazada uçak paramparça olurken kara kutu sağlam bir şekilde çıkarılıp, incelenir. Uçuş verilerini, kokpit seslerini kaydeden bu kutu paslanmaz çelikten yapılır. Ayrıca ısı ve yangına karşı korunması için de plastikle çevrili sıvı köpükle donatılmıştır. Bu kutular o kadar sağlam ki; denize düşmüş bir uçak seneler sonra çıkarılabilmiş. Buna rağmen kayıtlara sapasağlam ulaşılmış, dilenip, incelenmiş. Bu kadar sağlam malzeme varken uçaklar neden karar kutu malzemesinden yapılmıyor, sorusuna gelecek olursak: Eğer uçak kara kutu malzemesinden yapılsaydı uçamayabilirdi, uçsa bile maliyeti fazla olurdu tüm bunlar dışında en önemlisi can kayıpları yine de önlenemezdi. Kara kutu ağır malzemelerle yapılan küçük bir cihaz. Bu malzemelerle yapılmış bir uçağı havalandırmak için daha fazla güç kullanmak gerekecek. Bu güç artışı da maliyet demek. Ayrıca irtifaya sahip uçağın, herhangi bir sebep sonucu düşmesinde yolcuların kurtulma olasılığı yoktur. Düşen bir asansörde olduğu gibi uçak bütünüyle çarpsa bile çarpmanın şiddetinden can kaybı olur. Bu yüzden uçağın hangi malzemeden yapıldığının önemi yoktur.
Bir uçağı kara kutu malzemesinden yapmak, parçalanmadan; yangından zarar görmesini önler. Fakat bu o uçakta can kayıplarının yaşanmayacağı anlamına gelmemektir.
Yorum yapın