ESNAF BELİNİ DOĞRULTAMIYOR
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, Türkiye’yi de vurdu. Koronavirüsle mücadele kapsamında yaklaşık 2 yıl hep birlikte omuz omuza mücadele ettik. Bu zorlu mücadelenin sonunda da pandemi dönemini bitirdik ve eski normal hayatımıza sonunda geri döndük. Pandemi zamanında ülke olarak bir takım zorluklar yaşadık. Zamlar geldi, kısıtlamalar geldi, geldi de geldi. Bu geçirdiğimiz 2 yıllık süreçte kısıtlamaların hepsini atlattık ama şu zamları bir türlü aşamadık. Pandemi döneminden itibaren yavaş yavaş başlayan bu zamlar pandeminin bitmesi sonrasında yine durmadı. Gözümüzü açıyoruz, kapatıyoruz bakıyoruz ki yine zam gelmiş. Güne sürekli olarak zamlar ile uyanıyoruz. 2022 yılında asgari ücrete yapılan zamlar kısa bir süreliğine hepimize nefes aldırmış gibi olsa da sabahına bizi yine zamlar karşıladı. Cebimize daha fazla para girecek diye sevinirken giren paradan çok gelen zamlar bizi karşıladı.
Çarşamba günü Marangozlar Odası Başkanı ile yapmış olduğum röportajım gazetemizde yayınladı. Bu haberde marangoz esnaflarının çektiği sıkıntıları dile getirdik. Bunun gibi daha önceden de haberler yapmıştım, esnaflar ile ilgili. Genel olarak baktığımızda esnafların hiçbirisi yapılan bu zamlardan memnun değil. Hammaddeye her geçen gün yeni bir zam geliyor. Tabi bu sadece hammadde ile sınırlı kalmıyor. Akaryakıtı, elektriği diye saymakla başlasak sayfalar dolar gider, hatta yetmez de! Yapmış olduğumuz röportajda Başkan Sözdemir, marangozların sıkıntısını birer birer anlattı. En çok da sitem ettiği konu hammaddeydi. Hammaddeye bir yılda yüzde 200 kadar bir zam geldi. Marangozların hammaddesi ağaç. Son 1 yılda koskoca dünyadaki ağaçlar mı bitti? Hayır tabii ki de. İhtiyaç her ne kadar artsa da yapılan zamlar biraz gereksiz kalıyor. Zam yapan herkesin bir mazereti var. Kimisi akaryakıt diyor, kimisi hayat pahalılığı diyor. Ancak kim ne derse desin yapılan bu zamlar tüketiciyi, esnafı oldukça yoruyor.
Pandemi döneminde esnafın beli yapılan kısıtlamalarla bir kez büküldü. Pandemiyi bitirdik, esnaf beli doğrultmak istiyor. Ancak bu sefer de zamlar izin vermiyor. Yük esnafın sırtına bindikçe biniyor. Esnaf da geçimini sağlamak için yapılan zamları tüketiciye yansıtmak zorunda. Esnaf tüketiciye yansıtıyor. Bu sefer tüketicilerin yani bizlerin de beli bükülüyor. Koronavirüs dedik zamları doğal karşıladık. Ama virüs bitti. Daha gelen zamları ne diye kabul edeceğiz. Vatandaşların neredeyse tamamı geçim sıkıntısı yaşıyor. Aldığımız paralar sürekli olarak eriyor. Esnaf iş yapamaz oldu. Yavaş yavaş kepenk kapatmaya başladılar.
Yaz sezonuna girdik. Düğünler başladı, kimisi evlerini yeniliyor, kimisi yeniden evini düzüyor. Büyük bir heyecanla gittikleri dükkanlardan aldıkları fiyatları duyunca herkes şaşkına dönüyor. Başkan Sözdemir’in de dediği gibi bir yemek odasının maliyetleri bile ciddi rakamlara ulaştı. Şu zamanda ev düzmek de yenilemek de hayal oldu. Yapılan bu zamlar sonrasında vatandaşlar alışveriş yapamıyor, gezemiyor. Akaryakıta gelen zamları zaten hepimiz biliyoruz. Akaryakıt istasyonların önünden geçerken fiyat tabelasına baktığımızda zamları görmek çok kolay. Fiyatlar artık sayısal loto gibi oldu. Kısıtlamalar kalktı ancak vatandaş yine gezemiyor. Bu sefer de karşısına akaryakıt engeli çıkıyor. Hadi araçsız bir yere gidelim desek Balıkesir’de gidip güzel bir yerde çay içmek de artık lüks. Şehrimizde gidip en basit olarak çay içebileceğimiz, yürüyüş yapabileceğimiz sayılı yerler var. Yapılan etkinlik bol gözüküyor ancak etkinlik bitince Balıkesir halkının pek de gideceği bir yer yok. Avlu’da bir kafeteryaya oturup çay içmek istediğinizde o bir bardak çaya 8-9 lira vermeniz gerekiyor. İçtiğimiz lüks bir şey değil. Sadece çay. Bu çay da 8-9 lira arasında değişiyor.
Genel olarak bakacak olursak esnaf da, vatandaş da büyük bir sıkıntı içerisinde. Yapılan bu zamlar her geçen gün bizleri daha da çıkmaza sokuyor. Bu yapılan zamlar ne zaman son bulacak bilmiyoruz. Dükkanlar yavaş yavaş kepenk kapatmaya başlıyor. Malum yaz geldi. Akşam evden çıkıp bir yere çay içmeye gitmek istediğimizde fiyatlar bize engel oluyor. Pandemi bitti, kısıtlamalar kalktı ama pandeminin başlattığı kaosun önüne hala geçilemedi. Eğer bu şekilde giderse aldığımız maaşlar aynı gün içerisinde bitecek. Ayın kalan 29 gününde evde oturup o boş duvara bakacağız gibi gözüküyor.
Yorum yapın