BU KEZ ‘ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇER Mİ?’

Geçen hafta değil, anımsayacaksınız çok daha önce, Erdoğan kendisinin yeniden Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu ilan etti. 2014’de ve 2018’de İki kez üst üste Cumhurbaşkanı seçilmiş olduğu için, Anayasa’nın bu konudaki açık maddesine göre, ancak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri TBMM tarafından en az 360 oyla yenilenmeye karar verilir ise yeniden aday olabiliyor. Oysa sizlerde biliyorsunuz, Erdoğan ve partisi AKP parlamentoda beşte üç çoğunluğa yani 360 oya sahip değildir. Dolayısıyla Anayasa’ya göre muhalefetle anlaşmadan Erdoğan’ın aday olması anayasal bakımdan olanaklı değildir. Buna rağmen anımsayacaksınız, Erdoğan yeni seçim tarihini de 14 Mayıs 2023 olarak açıklayıverdi. Çünkü Erdoğan yeni seçim yasasına göre seçim yapmak istiyor...

Ancak seçim yasasındaki değişiklikler yapıldıktan ancak bir yıl sonra yürürlüğe girebiliyor. Yeni seçim yasasının TBMM’de kabul tarihi ise geçen yıl 6 Nisan 2022 tarihinde. Ama bu söz konusu süreç, 6 Nisan tarihinde başlayacağı için öngörülen seçim takvimine göre oy verme işlemi 14 Mayıs tarihine yetişmeyecek gibi görünmektedir. İfade etmeye çalıştığım bütün bu yasal ve anayasal sakınca ve engellere karşın, Erdoğan ve dolayısıyla AK Parti iktidarı bu durumda hem Cumhurbaşkanlığı adaylığını hem de milletvekili seçim tarihini konuya ilişkin mevcut yasalara ve Anayasa’ya aykırı olarak etmiş olmuyor mu?.

Yanıtı “Oluyor!” veya “Olmuyor!” şeklinde verenler elbette çıkacaktır. Ben bu tartışmalara girmek amacıyla değil konunun yasal ve hukuksal çerçevesine dair edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak amacıyla tüm bunları yazıp anlatıyorum. Bu noktada akla şöyle bir soruda geliyor; “Cumhurbaşkanlığı makamının tüm yetkilerine ve gücüne sahip olan Erdoğan, yasalarda ve yürürlükteki anayasada bulunan konuya ilişkin söz konusu kural ve hükümlere uymazsa ne olur?.”

Bence şimdiye kadar bu tür durumlarda ne olmuşsa, şimdi de o olacaktır!..

Yani konu önce Yüksek Seçim Kurulu’na sorulacaktır. Yüksek Seçim Kurulu da, yasalara ve Anayasa’ya aykırı olduğu iddia edilen konuların ve ortaya durumun, alınan kararların ve yapılan uygulamaların yasalara ve Anayasa’ya aykırı olmadığını büyük olasılıkla söyleyecektir. Bu yanıtı alan Erdoğan da, daha önce 2018 seçimlerinde söylediği gibi “Atı alan Üsküdar’ı yine geçti!” diyecektir!.

Gerçekten böyle mi olacaktır? Yoksa tam tersi mi olacak yani “Atı alan Üsküdar’ı bu kez geçemeyecek midir?” Bakalım göreceğiz, yaşayacağız. Şunun şurasında Mayıs’a ne kaldı ki!..