Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ve Türkiye’de ilk kez Balıkesir’de uygulanmaya başlayan YAŞAM birimi; koordineli çalışmaları ile il genelindeki 40 bin yaşlı nüfusunun tamamına ulaşmayı hedefliyor.

Balıkesir’de 80 yaş ve üzeri yaşlı bireyler için Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM), Türkiye’de ilk kez Balıkesir’de koordineli bir şekilde uygulanmaya başladı. Şehrin 20 ilçesinde koordineli bir çalışma sürdüren YAŞAM birimi; yaşlı bireylere tek tek ulaşarak gerekli işlemleri gerçekleştiriyor.

Dahiliye ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Bilal Katipoğlu’nun hekimliğini yaptığı YAŞAM biriminde aynı zamanda iki hemşire, yaşlı bakım personeli, tıbbi sekreter, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı da görev yapıyor.

Ayrıca YAŞAM birimi; ulaştığı yaşlı bireyleri gerekli gördüğü durumlarda evlerinden alarak hastaneye gelmelerini sağlıyor ve bireylerin tedavilerini tek bir noktadan yürütüyor. Bu kapsamda YAŞAM birimi şu ana kadar 4 bin 500’ün üzerindeki yaşlı bireye; sosyal hizmetler, psikoterapi, nutrisyon ve mama desteği, yara bakım ve hastaneye transfer gibi birçok hizmette bulundu.

Öte yandan il genelindeki YAŞAM birimleri faaliyete geçtiği günden bu yana 10 bin yaşlı vatandaşa da telefonla ulaşarak gerekli çalışmaları yaptı.

Balıkesir’de YAŞAM biriminin koordinatörlüğünü ve hekimliğini yapan Doç. Dr. Bilal Katipoğlu; gazetemiz muhabirine yaptıkları faaliyetleri anlattı. Katipoğlu, YAŞAM merkezinin 80 yaş ve üstü vatandaşların hastaneye erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla kurulduğuna dikkat çekerek açıklamalarına şöyle başladı: “Özellikle hastaneye ulaşımda problem yaşayan, kısmi bağımlı hastalarımızı evinde ziyaret ederek gerekli durumlarda hastaneye transferlerini sağlıyoruz. Hastaneye transferi sağladıktan sonra bu birimdeki hastaların kapsamlı değerlendirilmesini yapıyoruz.”

KRONİK HASTALIKLARI OLANLARIN
MÜRACAAT ETMESİNİ İSTEDİ

Sözlerinin devamında Doç. Dr. Bilal Katipoğlu; birimlerine kronik hastalıkları ve geriatri sendromları olan yaşlı vatandaşların başvurmalarının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “80 yaş üstü hastalarımızdan isteyenler kendileri ayakta müracaat edebilir ya da İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla telefonla randevular da oluşturulabilir. Özellikle hastalarımızı bu konuda bilgilendirmek çok önem arz ediyor. Özellikle kronik hastalıkları olan ve yaşla birlikte artan geriatri sendromlar dediğimiz; düşme, kırılganlık ve unutkanlık gibi şikayetleri olan yaşlı bireylerin bu merkezlere başvurmasını da çok istiyoruz.” 

YAŞLI NÜFUSUNUN
TAMAMINA ULAŞILMASI HEDEFLENİYOR

Yürütülen çalışmalar kapsamında il genelindeki yaşlı bireylerin tamamına ulaşmayı hedefleyen Bilal Katipoğlu: “Biz Atatürk Şehir Hastanesi’nde şu ana kadar binin üzerinde 80 yaş üstü hasta ile görüşme yapıldı. 250’nin üzerinde hastayla da randevular oluşturularak görüşmeler tamamlandı. Çalışmalarımız devam etmekte. 80 yaşın üzerinde 40 binin üzerinde yaşlı nüfusumuz mevcut. 40 binin üzerindeki nüfusumuza da bu hizmeti ulaştırmayı hedefliyoruz. Yaşam Merkezi; Türkiye’de ilk kez Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’nde hayata geçirildi. Yaklaşık 20 merkezde eş zamanlı olarak tüm ilçelerimizle beraber yaşlı bireylerimize hizmet vermekteyiz” dedi.




KAYNAK: İHA