Balıkesir’de sağlık çalışanları, adil vergi sistemi talepleriyle 32 haftadır sürdürdükleri eylemlerle hükümeti eleştirdi. Gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çeken sağlık çalışanları, yeni vergilerin halkın sırtına yüklendiğini belirterek, “Eziyet Yönetmeliği” diye adlandırdıkları aile hekimliği yönetmeliğinin geri çekilmesini talep etti.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Balıkesir Tabip Odası, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası Balıkesir Şubesi ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Balıkesir Şubesi, Balıkesir’de gerçekleştirdikleri ortak basın açıklamasında bir kez daha vergide adalet taleplerini dile getirdi. Açıklamada, sağlık çalışanlarının 32 haftadır sağlık merkezlerinde, sağlık müdürlükleri ve vergi daireleri önlerinde adil vergi sistemine geçilmesi talebiyle eylemlerini sürdürdükleri vurgulandı.

“HÜKÜMET, VERGİ YÜKÜNÜ HAFİFLETMEK YERİNE YENİ EK VERGİLER GETİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Sağlık örgütlerinin ortak açıklamasında, hükümetin yüksek vergi yükünü azaltmak yerine, yeni ek vergilerle topluma daha fazla maliyet yüklediği ifade edildi. Sağlık çalışanları, Savunma Sanayi Destekleme Fonu adı altında çeşitli dolaylı vergilerin çalışanların sırtına yüklendiğini belirterek, kredi kartlarından tapu harçlarına, oyuncaklardan SGK beyannamelerine kadar geniş bir yelpazede yeni vergilerin gündeme getirildiğini eleştirdi.

Açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı verilerine dayanarak gelir dağılımındaki adaletsizliğin büyüdüğüne dikkat çekildi. En yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı payın yüzde 48,7’ye çıktığı, buna karşın en düşük gelire sahip yüzde 20’lik kesimin payının yüzde 6,1 olduğu vurgulandı. Bu dengesizliğin toplumsal huzursuzluk, şiddet ve yoksulluk gibi sorunlara yol açtığı belirtildi.

“AİLE HEKİMLİĞİ YÖNETMELİĞİ EZİYET YÖNETMELİĞİNE DÖNÜŞÜYOR”

Sağlık çalışanları yaptıkları basın açıklamasında ayrıca, aile hekimliği çalışanlarının gelir güvencesini ortadan kaldıran ve maaşlarında kesinti öngören yeni ödeme yönetmeliği taslağına da sert eleştirilerle dile getirdi. “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirilen taslağın geri çekilmesi talep edilirken, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflattığı ve sağlık çalışanlarını performans baskısına maruz bıraktığı ifade edildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN VERGİ İSYANI

32 haftadır sürdürülen “Vergide Adalet” eylemleri kapsamında, sağlık çalışanları gelir vergisi oranlarının yüzde 35’e ulaşmasına karşı olduklarını yinelediler. Sağlık çalışanları, en fazla yüzde 15 oranında vergi talep ettiklerini belirterek, eylemlerini talepleri karşılanana kadar her çarşamba sürdüreceklerini açıkladılar.

Sağlık çalışanları, vergide ve gelirde adalet sağlanmasının hem toplumun sağlık hakkı hem de sağlık çalışanlarının hakları için önemli olduğunu vurgulayarak, mücadelelerinin devam edeceğini ilan ettiler.

 

HABER: BUSE ASLAN