Bastırılmış enflasyon rakamları esas alınarak verilen yüzde 25 zamma büyük tepkiler giderek artıyor. Son olarak Kamu Federasyonları Platformu, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü önünde zam teklifini protesto ederek memur ve memur emeklisi için insanca yaşayacak bir zam talebinde bulundu.

Hükümetin Toplu Sözleşme görüşmelerine ilişkin ilk teklifi 2024 yılı için %14+%9, 2025 yılı için ise %6+%5 olmuştu. 17 Ağustos’ta açıklanan ve revize edilen ikinci teklif ise 2024 yılı için %15+%10, 2025 yılı için %6+%5 oldu. 9 konfederasyon ve sendikadan oluşan Kamu Federasyonları Platformu yapılan son teklife enflasyon ve artan yaşam maliyetleri gerekçesiyle tepki gösterdi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapan platformun adına açıklamayı okuyan Dr. Hüseyin Gündoğdu: hükümetin zam oranını yükseltmesini istedi.

Gündoğdu: “Buradan yetkili konfederasyona ve hükümete sesleniyoruz! Bugün hükümetin açıkladığı mevcut teklifler Merkez Bankası tarafından revize edilen enflasyon hedeflerinin bile altında kalarak kendi oranlarıyla çelişmiştir. İktidar, masadaki sarı sendikanın varlığından da güç alarak sadece ama sadece yüzde 2’lik bir oynama ile kamu emekçilerinin aklıyla dalga geçmiştir. Bu masanın ve Hakem Heyeti’nin yapısını kabul etmiyoruz çünkü kamu emekçilerinin tamamını temsil etmiyor. İktidar, kendi istatistik kurumunun ölçtüğü enflasyonun altında, yoksulluk sınırına dahi ulaşmayan ücretler dayatmaktadır. 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 40 bin TL’ye ulaştığı, büyükşehirlerdeki kira ortalamasının en düşük memur maaşının 3’te 2’si ettiği, temel gıda ürünlerine günlük fiyat artışları yapıldığı, vergi ve harçların her ay artırıldığı günlerden geçmekteyiz. Emeğimizi yok sayamazsınız ve artık yeter diyoruz! Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş zammı, yandaş sendika ile yapılan mutabakat ve TÜİK’in şaibeli enflasyon rakamları uyarınca değil, emekçilerin içinde bulunduğu derin yoksullaşma ve alım gücü kaybı dikkate alınarak yapılmak zorundadır.” dedi.

 

“KAMU EMEKÇİLERİNİN SORUNLARININ YÜZDELİK

VE EK ZAMLARLA ÇÖZÜLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR!”

Kamu İşveren Heyeti’nin yaptığı ikinci teklifin taraflarınca geçerli olmadığını belirten Platform Sözcüsü Dr. Hüseyin Gündoğdu konuşmasının devamında taleplerini dile getirdi. Gündoğdu:” Toplu görüşmeler kapalı kapılar ardında olmamalıdır. Görüşmeler canlı yayınlanmalıdır. Hükümet, ekonomik krizi yok sayan anlayışından ve TÜİK’in enflasyon hesaplarında kullandığı oranlarla kamu emekçilerine zam yapmaktan vazgeçmelidir. Kamu emekçilerinin sorunlarının yüzdelik ve ek zamlarla çözülmesi mümkün değildir. Sendika özgürlüğünü sınırlayan %2 barajı kaldırılmalıdır. 2024-2025 yıllarında yapılması gereken ücret zamlarına temel oluşturacak şekilde tüm kamu çalışanlarının maaşları en az yüzde 115 oranında artırılmalıdır.” dedi.

KAMU KONFEDERASYONU PLATFORMU’NDAN ÜLKE GENELİNE 1 GÜNLÜK GREV ÇAĞRISI

Seçim vaatlerinden biri olan ve kamu personelini yakından ilgilendiren 3600 Ek Göstergenin uzlaşma masasında olmadığını belirten Gündoğdu:” Masada yıllardır vaadedilen 3600 ek gösterge yoktur. Emeklilik iyileştirmeleri yoktur. Bu bilinç ve kararlılıkla; emeğin onurundan yana taraf olan kamu konfederasyonları olarak gücümüzü ve aklımızı birleştirerek kamu emekçisine sefaleti reva görenlere, bizi ve haklarımızı görmezden gelenlere karşı Bugün üretimden gelen gücümüzü kullanarak uyarı amacıyla ülke genelinde 1 günlük iş bırakıyoruz.” dedi. 9 gruptan oluşan Kamu Konfederasyonu Platformu bünyesinde Anadolu Sen Konfederasyonu, Bask Konfederasyonu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Çalışan-Sen Konfederasyonu, Hak-Sen Konfederasyonu, Hür-Sen Konfederasyonu, Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu, Tüm Emekliler Sendikası, Yurt Sen Konfederasyonu bulunuyor.

 

 

HABER: BUSE ASLAN