Sağlık çalışanları, "Vergide Adalet İstiyoruz" kampanyasının 36. haftasında, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere karşı verilen mücadeleyi sürdürüyor. Eziyet Yönetmeliği'nin geri çekilmesi, gelir ve vergide adalet sağlanması için taleplerini yineleyen sağlık çalışanları, vergi adaletsizliğine ve ekonomik zorluklara karşı kararlılıklarını vurguladı.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Balıkesir Şubesi, Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Birlik ve Dayanışma Sendikası Balıkesir Şubesi, "Vergide Adalet İstiyoruz" kampanyasının 36. haftasında, sağlık çalışanlarının taleplerini bir kez daha dile getirdi. Balıkesir'de düzenlenen basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi, "Eziyet Yönetmeliği" olarak adlandırılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği değişikliğinin geri çekilmesi, gelirde ve vergide adaletin sağlanması için verilen mücadelenin sürdüğü vurgulandı.
"EZİYET YÖNETMELİĞİ"NE KARŞI SESLERİNİ YÜKSELTTİLER
Sağlık çalışanları, 5-7 Kasım 2024 tarihlerinde Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri üç günlük iş bırakma eylemiyle "Eziyet Yönetmeliği"ne karşı seslerini yükselttiler. Yaptıkları eylemde, aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin yaşadığı zorluklara dikkat çeken sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı’na, yapılan değişikliklerin geri alınması için de çağrı yaptı. Sağlık Bakanlığı'nın eylemleri görmezden gelerek, daha fazla denetim yapmaya çalıştıklarını ifade eden sağlık çalışanları, kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarla bu durumu manipüle etmeye çalıştığı ifade etti.
Birinci basamak sağlık hizmetleri alanında faaliyet gösteren emek-meslek örgütleri, hükümetin "Eziyet Yönetmeliği"ni dayatmaya devam etmesi durumunda 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde beş günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını duyuran sağlık çalışanları, ülke ekonomisinin zorlukları ve vergi politikalarındaki adaletsizliğe dikkat çekerek, özellikle yüksek vergi oranlarının altını çizdiler. Çalışanlar, açıklamalarının devamında; yüksek vergi kesintilerinin, bazı büyük şirketlere yapılan vergi indirimleri ve ertelemeleri ile çeliştiğini vurguladı. Öte yandan eylemlerde hükümetin, sadece sağlık çalışanlarından değil, emeğiyle geçinen tüm kesimlerden aldığı yüksek vergilerle bazı şirketlere sermaye transferi yapmaya devam ettiği vurgulanarak bu politikaların, halkı daha da yoksullaştırdığı ve gelir dağılımındaki adaletsizliği derinleştirdiği belirtildi.
ÇALIŞANLARIN SIRTINDAN YÜRÜTÜLEN EKONOMİK PROGRAM DİKİŞ TUTMUYOR
Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini sürekli revize etmesine ve enflasyonun hedeflenen oranları aşmasına karşın, halkın yaşam standartlarının giderek düşmesinin sağlık sektörü çalışanlarını doğrudan etkilediği kaydeden salık emekçileri, bireysel krediler ve kredi kartları borçlarının hızla arttığı, halkın geçim sıkıntısının her geçen gün daha da derinleştiğini belirtti.
İstatistiklere göre, Türkiye'de geniş tanımlı işsizlik oranı Eylül 2022’den bu yana yüzde 20,3’ten yüzde 25,6’ya yükseldiğini söyleyen sağlık çalışanları; bununla birlikte, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 20 bin lirayı, yoksulluk sınırının ise 72 bin lirayı aştığı bildirdi. Sağlık çalışanları, toplumun giderek yoksullaştığını ve insanların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını, bu durumun halkın sağlığını da doğrudan etkilediğini belirterek, toplum sağlığını koruma ve hastalıkları tedavi etme misyonlarını sürdürürken, halkın yaşadığı bu zorluklara karşı daha fazla duyarsız kalamayacaklarını ifade ettiler.
Açıklamada, sağlık çalışanlarının talepleri şu şekilde sıralandı:
1. "Eziyet Yönetmeliği" Geri Çekilsin: Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri geri çekmeli.
2. Kamusal Sağlık Hizmetleri Güçlendirilsin: Aile sağlığı merkezlerinin fiziki ve tıbbi donanımı kamusal olarak sağlanmalı. Sağlık hizmetlerine erişimde engeller kaldırılmalı.
3. Koruyucu Sağlık Hizmetlerine Yatırım Yapılsın: Aile sağlığı merkezi hekim başına düşen nüfus sayısı 2 binin altına çekilmeli. Aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli.
4. Kadrolu ve Güvenceli İstihdam: Kadrosuz, güvencesiz çalışan sağlık emekçileri kadroya alınmalı. Yeterli sayıda hemşire, ebe ve teknisyen görevlendirilmelidir.
5. Emekli Maaşları ve Sağlık Çalışanlarının Çalışma Koşulları: Aile hekimlerine ve diğer sağlık emekçilerine, performansa bağlı olmayan ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde maaş ödenmeli. Ayrıca, izin kullandıklarında, hastalandıklarında maaşları kesilmemelidir.
6. Vergi Adaleti: Sağlık çalışanlarının maaşlarından yapılan yüzde 35'lik vergi kesintisinden vazgeçilmeli. Her ay sabit kalacak şekilde en fazla yüzde 15 vergi kesintisi uygulanmalıdır.
Sağlık çalışanları, talepleri doğrultusunda verilen mücadelenin her geçen gün daha güçlü bir şekilde devam edeceğini ve halkın sağlığını koruma sorumluluklarının bilincinde olduklarını belirterek, bu adaletsizliklere karşı sonuna kadar direneceklerini ifade ettiler.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın