Sağlık çalışanları, 38 haftadır Türkiye genelinde gelir ve vergide adalet talep ederek, ekonomik eşitsizlik ve sağlık hizmetlerine yapılan harcamaların dengesizliğine dikkat çekiyor.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Balıkesir Şubesi, Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Birlik ve Dayanışma Sendikası Balıkesir Şubesi, geçtiğimiz günlerde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, sağlık çalışanlarının Türkiye genelinde yaklaşık 38 haftadır gelirde ve vergide adalet talebini dile getirdiği vurgulandı.

Sağlık çalışanları, Hazine ve Maliye Bakanı'nın vergi ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen milyonerlerden bahsettiğini ancak bu kişilere karşı hala vergi alınmadığını belirterek, bakanın vergide adalet sağlama sözü verdiği, ancak bunun yerine yeni vergilerin uygulamaya konulduğu ifade edildi. Yüksek enflasyona rağmen asgari ücrete ara zam yapılmamasının da eleştirildiği açıklamada, bütçe görüşmelerinde ekonomik krizin yükünün sabit gelirliler ve yoksul halkın sırtına yıkılmaya çalışıldığı iddia edildi. Sağlık çalışanları, vergilerin artacağı 2025 yılına yönelik sorular sordu ve bu artışın ücretlerine yansıyıp yansımayacağına dikkat çekti.

Düzenlenen basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'na da eleştiriler yönelten sağlık emekçileri, 18 şehir hastanesinin, Sağlık Bakanlığı bütçesinin yüzde 10'unu kullandığına dikkat çekerek bu hastanelere yapılan harcamaların aksine sağlık hizmetleri ve temel ihtiyaçlar için ayrılan bütçenin yetersiz olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca, aile hekimliğine yönelik çıkarılan "eziyet yönetmeliği" ile aile hekimlerinin daha fazla çalıştırılmasının amaçlandığı belirten sağlık çalışanları, ekonomik krizin halk üzerindeki etkilerini her gün daha fazla hissedilen bir durum olarak tanımlayarak, yaşam mücadelesi veren vatandaşlarla karşılaştıklarını söyledi. Çocuklarına ateş düşürücü ilaç almak için para biriktirmeye çalışan aileler olduğunu belirten sağlık çalışanları, bu durumu eleştirerek, Sağlık Bakanı’nın ilaç reçetelerine müdahale etme çabalarını sorguladı.

Sağlık çalışanlarının talepleri ise şu şekilde: Toplanan vergilerin sağlık çalışanları ve halkın refahı için harcanması, yoksulluk sınırının üzerinde bir gelir sağlanması, emeklilikte açlık sınırının altında maaşlarla karşı karşıya kalmamayı garanti eden bir ücretlendirme sistemi talep edildi. Ayrıca, sabit gelirlilerden alınan yüksek vergi kesintilerinin azaltılması istendi.

Son olarak sağlık çalışanları, gelir ve vergide adaletin sağlanması için mücadele etmeye kararlı olduklarını vurgulayarak, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları adına seslerini duyurmaya devam edeceklerini belirtti.

 

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU